Pas op... 5 red flags dat iemand jou emotioneel manipuleert

Relaties door Zita

Veel mensen bevinden of hebben zich bevonden in een toxic relatie. Hierin ben je bijvoorbeeld constant onzeker en in de war over wat er allemaal gebeurt in de relatie. Meestal komt dit door emotionele manipulatie door iemand in de relatie. Je houdt van de ander, dus vaak zie je dit niet snel. Hierdoor denk je al gauw dat het met jezelf te maken heeft. In dit artikel laten we je een aantal red flags zien waardoor je ziet dat iemand jou emotioneel manipuleert.

Emotionele manipulatie

Als eerst is het goed om te weten dat emotionele manipulatie niet alleen in liefdesrelaties voorkomt. Het komt ook voor in vriendenrelaties of familierelaties. Zelfs in een relatie met collega’s bestaat dit. Denk bijvoorbeeld aan een collega die de wildste verhalen heeft en jou erop wijst dat je de enige bent die het verhaal niet begrijpt. Pijnlijk, maar het gebeurt veel. De red flags zijn dan ook voor ieder soort relatie hetzelfde en het is goed om te weten welke red flags dit zijn. Zo voorkomt je da je in een toxische relatie terechtkomt. 

Red flags

Het ‘doel’ van emotionele manipulatie is dat iemand de controle over jou heeft door jou alles in twijfel te laten trekken. Red flags om te zien of iemand je emotioneel manipuleert zijn de volgende:

  1. Je twijfelt aan je eigen waarheid.
  2. Je twijfelt (extreem) aan jezelf, constant.
  3. Je voelt je in de war.
  4. Je denkt regelmatig dat je dingen onjuist waarneemt.
  5. Je weet dat deze persoon voortdurend liegt.

Wanneer een persoon één van deze zaken de hele tijd doet, manipuleert deze persoon jou op emotioneel vlak. Ze doen alsof er niks aan de hand is en verwachten ook van jou dat je doet alsof er geen vuiltje aan de licht is.

Hoe bescherm je jezelf?

Emotionele manipulatie is een hele grote red flag in iedere relatie. Het maakt niet uit of deze relatie nu op persoonlijk of professioneel vlak is. Wanneer je erachter komt dat iemand jou emotioneel manipuleert, is het belangrijk om afstand te doen van de situatie én de persoon. Afstand, grenzen en je niet verbinden aan een persoon zijn de beste manieren om jezelf te beschermen.

Wat deze persoon ook van jou is (liefdesrelatie, collega, vriendin), laat deze persoon weten dat ze jou emotioneel manipuleren. Laat ze weten dat je hier niet van gediend bent en zoek rust in andere mensen om je heen, want die zijn er genoeg.