Waarom trek ik toxic mannen aan?

Single & daten door Mozhda

Heb je ooit het gevoel gehad dat de mannen die je hebt gedatet allemaal anders zijn? Maar hadden ze wel dezelfde intenties? Dan kan het kloppen dat je toxic mannen aantrekt. Je valt als een blok voor deze emotionele onbereikbare mannen. Helaas is de liefde niet voor lange duur en lig je voordat je het weet verdrietig op bed, terwijl je naar je favoriete heartbreak-playlist luistert. Maar waarom trek je deze mannen in eerst instantie aan?

1. Je bent een people pleaser

Je weet meestal niet wanneer je 'nee' moeten zeggen. Je bent erg empathisch. Je wilt graag anderen helpen en zet hen soms zelfs boven jezelf. Een toxic man ziet dit gelijk. Hij loopt vervolgens over je heen. In zijn ogen is een pleasende vrouw iemand die niet sterk in haar schoenen staan. Mory Kakar is psychologisch assistent in Hillingdon Hospital in Londen. Zij vertelt: “Het is niet zozeer dat je deze zogenaamde "giftige" mannen aantrekt, maar je staat jezelf toe om met hun bagage om te gaan. Je merkt de pijn die ze ervaren en probeert je best te doen om daarbij te helpen. Dit kan hoogstwaarschijnlijk het geval zijn omdat je jezelf niet hebt kunnen helpen, dus je denkt dat je iemand anders kunt helpen.”

Het is oké om 'nee' te zeggen als je iets niet wil. Je wijst een man écht niet af door 'nee' te zeggen. Een man die jou respecteert voelt zich niet afgewezen. Daarentegen beschadig je het ego van een toxic man door simpelweg nee te zeggen. Je kunt je eigen behoeften verwaarlozen als je voortdurend de behoeften van hem wil voldoen. Je kan mentaal opgebrand raken door de druk om hem tevreden te stellen. Misschien voel je je eenzaam en ben je bang dat hij je gaat verlaten. Herinner jezelf: het is beter om alleen te zijn en te wachten tot de juiste persoon op je deur klopt dan toxic mensen in je leven toe te laten. De ware komt uiteindelijk wel.

2. Patronen vanuit je verleden

Ben je in het verleden gepest? Kom je uit een giftige familie? Heb je verlatingsangst door een afwezige ouder of een manipulerende ex? Patronen uit je verleden zijn bepalend voor hoe we omgaan met relaties. Ben je onzeker in de liefde? Toxic mannen merken dit direct op. En helaas zijn het de kwetsbare mensen die giftige mannen en narcisten aantrekken en vice versa.

De giftige mannen houden geen rekening met jou en je gevoelens. Zij willen dat alleen hún behoeften bevredigd worden. Soms weet je het niet beter en ben je gewend aan de toxic mensen om je heen. Zo voelt je relatie met die toxic man als het ‘normale’ aan.

Je bent op zoek naar spanning: de goede mannen zijn saai, maar bij de foute figuren voel je een explosie van spanning. Je wil aandacht van hem wanneer hij geen aandacht geeft. Hij speelt met je emoties omdat hij weet dat je kwetsbaar bent. En jij laat dit toe. Hij komt niet terug omdat hij aan je dacht of omdat hij je leuk vindt.

Lees dit artikel om te weten wat voor opmerkingen narcisten maken.

3. Je datet mannen van dezelfde kring

Veel (hetero)vrouwen hebben een type. Soms willen we onze toxic ex vervangen door iemand die op hem lijkt of uit zijn vriendengroep komt. We willen bijvoorbeeld iemand met dezelfde persoonlijkheid, dezelfde attitude of een soortgelijk uiterlijk. We willen onze ex een soort van herkansing geven. Maar je nieuwe partner moet je wel beter behandelen. Guess again. De meeste mannen kunnen net zo toxic zijn als je ex. Date dus ook niet met zijn vrienden of kennissen. Mannen hebben net als vrouwen een handjevol vrienden met wie ze alles bespreken. Toxic mannen shamen vrouwen achter hun rug om indruk te maken op hun vrienden. Dus: ga met een grote boog om zijn cirkeltje heen en date eens een ander type. Het zal je verbazen.

Herken de narcist

Kakar vertelt: “De reden waarom vrouwen zich aangetrokken voelen tot narcistische mannen is vanwege hun charmante karakter en weten hoe ze de juiste dingen moeten zeggen. Een klassiek voorbeeld is Ted Bundy die vrouwen naar zijn fysieke verschijning en buitensporige bewondering lokte.”

Bekende manipulatietactieken die narcisten gebruiken zijn:

  • Love bombing: Hij overlaadt je in het begin met complimenten, aandacht en liefde, maar trekt zich na enkele weken uit het niets terug.
  • Breadcrumbing: Zoals dit Engelse term al verklapt, deelt hij af en toe “broodkruimels” met aandacht uit om je naar binnen te lokken zonder veel moeite te doen. Met andere woorden: hij houdt je aan de lijn.
  • Gas lighting: Hij verdraait de waarheid zo erg waardoor je aan jezelf twijfelt.
@therapyjeff 3 obvious signs you’re in a toxic relationship. #dating #relationshiptips #datingadvice #mentalhealth #therapy #funny #comedy ♬ original sound - TherapyJeff

4. Je houdt niet genoeg van jezelf

Geef die narcist geen teken van aandacht. Je gaat zijn grote ego raken. Hij jaagt je na tot hij is uitgekeken of je hem weer aandacht geeft. Kakar vertelt: “Je laat hun giftigheid een plaats in je hart krijgen, maar dan begin je je gevangen te voelen en begin je aan deze nooit eindigende cyclus van slachtofferschap en misbruik. Je voelt je alsof je een krijger bent die de wereld kan veranderen, dus je probeert hun behoeften te helpen en hen de liefde in de wereld te geven waarvan je dacht dat je die verdiende. Maar in werkelijkheid is alles wat je doet hun ego en mannelijkheid voeden. Als dit is wat je een man noemt, dan spijt het me, ik denk dat we deze term opnieuw moeten definiëren.” En wanneer jij weer in zijn val lokt, trekt hij zich volkomen terug. Je luistert misschien naar zijn praatjes terwijl je intuïtie schreeuwt dat hij liegt. Je negeert dat onderbuikgevoel omdat hij knap is, je aandacht geeft of omdat je hem simpelweg leuk vindt. Luister altijd naar je gevoel. Je gevoel is je beste vriend. Bewandel het pad van liefde niet blind. Neem je verstand altijd mee!

“We accept the love we think we deserve”, is een bekende uitspraak uit “The Perks Of Being A Wallflower”. En dat klopt ook. De keuzes die we in de liefde maken zeggen veel over onszelf. Je wankelende mentale gezondheid kan veel leed voor jezelf veroorzaakt. Werk eraan om jezelf te verbeteren. Probeer eens te praten met je psycholoog om het onderliggende probleem te ontdekken. Zo kom je meer in contact met jezelf en breek je de giftige patronen door.

@prettyboykayb1 #stitch with @ray.bellz #foryou ♬ original sound - KAYB™️