Body shaming door je partner: zo ga je ermee om

Relaties door Maya Luz

Body shaming, wanneer iemand dit bij jou doet is dit natuurlijk nooit leuk om te ervaren. Maar als het jouw partner is die dit doet, dan is het toch extra vervelend. Maakt jouw partner wel eens negatieve uitspraken over jouw lichaam? Zo ga je hiermee om.

Lees ook: 10 love gestures die ons van binnen laten bloeien

Kaart het aan

De eerste stap om te zetten in deze situatie is aangeven bij je partner dat jij de opmerkingen niet kunt waarderen. Leg uit waarom dit jou pijn doet en geef waar mogelijk voorbeelden van opmerkingen die zijn gemaakt. Dit aangeven zal in veel gezonde relaties al genoeg moeten zijn om je partner te laten stoppen. Als iemand van je houdt, is jou pijn doen natuurlijk nooit hun doel. Leg aan ze uit waarom de opmerkingen vervelend zijn en vraag ze om hiermee te stoppen.

Zoek naar de oorzaak

Body shaming doet iemand vaak niet zomaar. Het komt ergens vandaan. Het is daarom ook goed om hierover te praten met je partner. Aangeven dat ze moeten stoppen is de eerste stap, maar uitzoeken wat er nog meer achter het probleem schuilt kan ervoor zorgen dat jullie beiden gelukkiger uit deze situatie komen. Pak het probleem aan bij de oorzaak en niet bij het gevolg. Door hierover te praten komen jullie er misschien achter dat er iets mis is waar jullie samen aan kunnen werken.

Is het opbouwende kritiek of puur pesten?

Body shaming is een erg breed concept. Iemand kan opmerkingen maken over je lichaam in een vervelende toon, maar dit niet gemeen bedoelen. Het kan zijn dat je partner ergens niet tevreden mee is en dat niet helemaal lekker kan verwoorden. Vraag daarom aan ze om op een neutrale manier te vertellen wat er nou echt speelt. Onthoud hierbij wel dat jouw lichaam niet iets is waar zij macht over hebben. Jouw lichaam is van jou en hoe jij in je vel zit is veel belangrijker dan hun mening. Dus als ze zeggen dat ze niet zo blij zijn met jouw huidige gewicht of met het haar op je benen, dan hoef jij je niet verplicht te voelen om hier iets aan te veranderen.

Weggaan is altijd een optie

Stel, je hebt al deze stappen doorlopen en je partner weigert nog steeds om te stoppen met de nare opmerkingen, dan is het je goed recht om bij die persoon weg te gaan. Een partner zou namelijk van je moeten houden zoals je bent, en als zij constant kritiek hebben op hoe jij eruit ziet, dan kan dat enorm veel doen met jouw zelfvertrouwen. Dus zodra jij merkt dat je ongelukkig of onzeker wordt door de body shaming, dan is de relatie verbreken misschien de meest verstandige optie. 

Lees ook: Waarom exen terug blijven komen