10 redenen om je toxic vriendschap nu te beëindigen

Relaties door Sanne Michelle

Jij en je bestie begonnen als soulmates en deelden je diepste geheimen met elkaar, maar nu lijkt dat anders te zijn. Je vriendin heeft een slechte invloed op je, alles draait om haar en ze heeft veel kritiek op alles wat jij doet. Dit zijn tekenen dat je vriendschap toxic geworden is. Deze signalen wijzen je erop dat het tijd is om jullie vriendschap te beëindigen.

Lees ook: Bevriend blijven met je ex? Zo doe je dat op een gezonde manier

Vermoeiend

Je merkt steeds vaker dat je tegen jullie uitjes opziet en dat het je zelfs uitput. Je raakt letterlijk vermoeid door elkaar. Je verzint smoesjes om haar niet te kwetsen, maar je weet diep van binnen dat je eigenlijk eerlijk tegen haar moet zijn. Je merkt tegelijkertijd ook dat zij vaker afhaakt. Tijd om het er eens over te hebben.

via GIPHY

Het is eenzijdig

Jij bent steeds degene die contact zoekt en je merkt dat alles van jouw kant moet komen. Natuurlijk loopt dit soms even anders wanneer de ander het enorm druk heeft, maar dit hoort niet normaal te zijn. Wanneer jullie vriendschap niet in balans is moet je je afvragen of het je energie wel waard is. Je krijgt er immers toch weinig tot niks voor terug.

Ze vraagt te veel

Als ze je belt of appt is het alleen omdat ze je nodig heeft. Wanneer jij hulp nodig hebt is ze nergens te bekennen. Dit is natuurlijk niet de bedoeling. Tijd om een punt achter jullie vriendschap te zetten.

via GIPHY

Angstig

Je hebt het idee dat je op je tenen loopt en je moet oppassen met wat je zegt omdat ze anders misschien fel of boos reageert. Heb je totaal geen zin in de confrontatie? Dan zijn jullie obviously toxic.

via GIPHY

Het voelt geforceerd

Iedereen wordt ouder en zo ook jij en je vriendin. Dit betekent dan ook automatisch dat jullie andere interesses, vrienden en een andere kijk op het leven krijgen. Je kunt dan veel verschillen merken omdat je steeds meer prioriteiten gaat ontwikkelen. Dit is niet altijd even gezond voor je vriendschap, maar als de wil er is (van twee kanten) kun je elkaar daarin de ruimte geven. Lukt dit niet en voel je de connectie vervagen of voelt het geforceerd? Geef hier dan aan toe. Vaak denkt je vriendin er hetzelfde over en kunnen jullie er samen over praten. Mochten jullie beide geen moeite meer willen doen dan vervaagt de vriendschap vanzelf.

Discussies

Je hebt je vriendin ontmoet op een moment dat jullie goed in elkaars leven pasten, maar omdat jullie nu ouder zijn denken jullie vaak anders over bepaalde dingen. Het kan dan voorkomen dat je discussies krijgt of dat er irritaties ontstaan. Als je merkt dat je vaak en snel discussies of onenigheden hebt, dan is dit een reden om je af te vragen of de vriendschap het nog waard is. Niemand houdt van discussies en je voelt je er alleen maar slecht door.

via GIPHY

Groen monster

Je vriendin heeft aangegeven dat ze het niet chill vindt als jij met andere vriendinnen afspreekt. Ze vraagt continu naar wat er besproken is, wat jullie gedaan hebben en met wie je appt. Ze wil zelf de controle houden en claimt je. Red flag!

via GIPHY

Ze klaagt over je

Ondanks dat jij niet met anderen mag afspreken doet zij dit zelf ook en hoor je van anderen dat ze over je roddelt. Ze bespreekt maar al te graag jouw minpunten en jullie gesprekken met haar andere vriendinnen. Tegen jou doet ze juist poeslief. Je kunt haar dus niet vertrouwen. 

via GIPHY

Je kunt jezelf niet meer zijn

Doordat je je eigen interesses en ideeën hebt gecreëerd en jouw vriendin deze minder leuk vindt, merk je dat je niet meer helemaal jezelf kunt zijn. Je bent naar een leuk concert geweest en wilt dit het liefst met haar delen, maar omdat je weet dat ze toch niet enthousiast of blij gaat reageren kies je ervoor om dit voor te je houden. Of je laat haar een meme zien en gaat zelf helemaal stuk, maar zij vindt het totaal niet grappig. Misschien toch tijd voor nieuwe vriendinnen?

Ze is negatief

Iedereen gaat wel eens door een moeilijke tijd, maar sommige mensen kunnen negatief zijn over alles. Wanneer jouw vriendin constant negatief is over alles, zelfs als het om kleine dingen gaat, dan zit ze in een negatieve spiraal. Tuurlijk wil je haar hier uittrekken, maar je bent geen psycholoog. Het kost je te veel energie en je krijgt er niks voor terug, want vaak lijkt ze niks te doen met jouw hulp. Je hebt al die negativiteit niet nodig in je leven want dit heeft vaak invloed op jouw mental health. Zorg dat je haar aanmoedigt om professionele hulp te zoeken en dat je niet zomaar het contact met haar verbreekt.

Lees ook: Deze sterrenbeelden vormen de beste vriendschap duo's