Vriendschap met een man: kan dat?

Relaties door Marleen_S
Je kunt je hart altijd uitstorten, spendeert de vrijdagavonden bij elkaar thuis en jullie zijn praktisch altijd samen. Best friends forever! Wat als dit niet je beste vriendin, maar je beste vriend is? Kun je vrienden zijn met een man?

 
De één heeft een hele rits vriendinnen, de ander is al jaren beste vriendinnen met het meisje uit de middelbare schoolklas. Vrienden heb je in alle soorten en maten, maar over één soort vriendschap bestaat er toch nog altijd een beetje een taboe: een vriendschap met een man.
 


We roepen weleens heel vrolijk dat onze lover onze beste vriend is, maar zodra het uit is, is de vriendschap vaak ook ver te zoeken. Er zijn daarnaast ook een hoop vrouwen die wel een beste vriend hebben, maar er geen liefdesrelatie mee hebben. ?Dat gaat toch fout?? en ?Zul je zien, er wordt er altijd één verliefd? zijn de standaard opmerkingen die je hoort als je vertelt dat je beste mattie een man is.
 
Succes story
Bij Marije (24) is haar vriendschap met een man juist een groot succes. ?Al vanaf kleins af aan ken ik Joost. Hij was vroeger mijn buurjongen en elke zomer speelden we urenlang samen buiten. Ook toen hij verhuisde naar de andere kant van de stad, bleven we elkaar vaak zien. We deelden alles met elkaar, van verbroken relaties tot problemen thuis. Uiteindelijk werd hij gewoon deel van mijn familie en ik van de zijne. Doordat we deze familieband allebei sterk voelen, zijn er nooit gevoelens ontstaan. Ik ben altijd enorm blij als hij weer een leuke date heeft gehad en hij is op zijn beurt heel blij voor me dat ik al jaren een goede relatie heb."

Toch moest Marije wel eerst wat drempels over om duidelijk te maken dat ze alleen vrienden was met Joost. "Mijn vriend had er in het begin wel moeite mee: ik spendeerde zo veel tijd met Joost, zat daar niet iets achter? Ik besloot Joost vaker bij mij thuis uit te nodigen zodat de twee elkaar konden leren kennen. Nu weet mijn vriend dat Joost geen gevaar voor onze relatie vormt en maakt hij zich geen zorgen meer. Behalve wanneer Joost weer even vrijgezel is, dan merk ik dat mijn vriend weleens jaloers kan doen. Gelukkig waait het altijd snel over. Nee, een leven zonder Joost zie ik echt niet voor me. Hij is letterlijk de broer die ik nooit heb gehad.? 


Fail

Toch loopt een vriendschap met een man niet altijd zoals gepland. Daar kan Myron (28) over meepraten. Ik heb al zoveel zogenaamde 'vrienden' gehad; het is nog nooit goed gegaan. Toen ik studeerde had ik een grote vriendengroep met zowel mannen als vrouwen. Supergezellig, en met name met twee mannen had ik het altijd erg leuk. Maar de één werd ik verliefd op terwijl hij een relatie had, en zijn beste vriend werd verliefd op mij en ik niet op hem. Uiteindelijk werd het één groot drama en ben ik nu met beiden niet meer bevriend en is de vriendengroep uit elkaar gevallen. Maar dat is niet de enige mislukte vriendschap met mannen. Ook heb ik een beste vriend die ik al vanaf mijn zesde ken, maar zodra hij een slokje op heeft, probeert hij me altijd te zoenen - terwijl hij een relatie heeft. Waar is de vriendschap dan op gebaseerd denk ik dan? Achteraf zie ik in dat al deze vriendschappen in eerste instantie gebaseerd zijn op aantrekkingskracht van één van beiden. En dus gaat het uiteindelijk altijd fout als er gehandeld wordt naar deze aantrekkingskracht. Daarom zou ik graag een gay best friend willen, lijkt me veel makkelijker en gezelliger."

Ben jij (goede) vrienden met een man? Zo ja, hoe gaat dit?