Bevriend blijven met je ex? Zo doe je dat op een gezonde manier

Single & daten door Maya Luz

Stel, jij en je partner gaan uit elkaar omdat jullie merken dat jullie toch geen goede match zijn. Maar nu komt je ex met het voorstel om alsnog bevriend te blijven. Dit klinkt misschien moeilijk en intimiderend, maar het kan. Dit is hoe je een gezonde vriendschap onderhoudt met een ex.

Lees ook: Weer single na een lange relatie: zo ga je ermee om

Wil ik dit echt?

De eerste stap bij het onderhouden van een vriendschap met je ex is nagaan of dit iets is dat jij echt wil. Komt het verlangen om in contact te blijven meer vanuit je ex dan vanuit jou? Dan is dit misschien een teken dat je er niet aan moet beginnen. Zeker als de break up nog erg recent is en jij hier nog niet overheen bent, is het misschien verstandig om even afstand te nemen. Communiceer dit naar je ex zodat zij ook weten waar ze aan toe zijn. Ook als er nog gevoelens in het spel zijn is het misschien beter om de vriendschap nog even te laten wachten. Hiermee bespaar je jezelf en je ex een hoop potentiele pijn. Neem de tijd voor jezelf en kom weer bij elkaar wanneer jullie hier allebei klaar voor zijn.

Maak duidelijke afspraken

Vrienden zijn met je ex is toch net even anders dan andere vriendschappen. Wees je hier bewust van en maak samen met je ex afspraken over hoe jullie met elkaar omgaan. Hoeveel fysiek contact is oké en welke onderwerpen kunnen we wel en niet bespreken? Het is niet gek dat jij bijvoorbeeld geen behoefte hebt om uitgebreide verhalen over het seksleven van je ex aan te horen. Zolang je deze grenzen duidelijk communiceert en jullie elkaar hierin respecteren moet jullie vriendschap prima kunnen werken.

Wees eerlijk tegen jezelf en je ex

Als jullie graag bevriend willen blijven, wees dan open en eerlijk naar elkaar over je intenties. Is dit een oprechte vriendschap of heeft een van jullie toch nog het gevoel dat jullie ooit weer kunnen daten? Houd daarnaast ook rekening met de mogelijkheid dat jullie opnieuw gaan daten en dat je dus geconfronteerd kan worden met de nieuwe lover van je ex. Heb je het hier moeilijk mee of heb je het idee dat je toch weer gevoelens krijgt, zet dan even een stapje terug. Dit scheelt jou een hoop pijn en je ex waarschijnlijk een hoop verwarring.

Lees ook: Raarste redenen waarom mensen hun relatie uitmaakten