3x redenen waarom knutselen goed is voor je mentale gezondheid

Psyche & spiritualiteit door Anjali

Creatievelingen opgelet: dat schilderen, breien, knippen en plakken of pottenbakken is niet alleen leuk, maar ook goed voor je mentale gezondheid. Wij leggen je uit waarom.

1. Concentratie en geheugen

Het is algemeen bekend dat je hersenen laten kraken goed is om je brein fit te houden. Maar ben je nu niet zo dol op moeilijke puzzels? Niet getreurd, 'slow crafts' als breien stimuleren beide hersenhelften ook. Het is vergelijkbaar met pianospelen: je gebruikt bij beiden je handen, en moet gecoördineert denken. Ook is er een verband tussen breien en het maken van sudoku's: je traint namelijk zowel concentratie als geheugen en leert patronen beter en sneller kennen.

2. Rustgevende effecten

Handwerk waarbij je vaak dezelfde handelingen doet, helpt bij het ontspannen. Repetitieve bewegingen zorgen ervoor dat je hartslag en bloeddruk zich verlagen, waardoor je je minder gestresst voelt en zels minder depressief.

3. Zelfvertrouwen

Iedere keer dat je aan een nieuw project of een nieuwe hobby begint, geeft zit je zelfvertrouwen. Therapeutisch schilderen, breien en haken worden nu al gebruikt op scholen, werkplekken en ziekenhuizen, en geeft mensen een plek waar mensen hun creativiteit op hol kunnen laten slaan. De effecten merk je meteen: het zijn feel-good hobby's waarbij mensen nieuwe vaardigheden leren en complexe vaardigheden kunnen beheersen. Dat boost je zelfvertrouwen.