Chantal Janzen praat openlijk over struggles mentale gezondheid: "harde schijf zat helemaal vol"

Celebs door Jennifer

Presentatrice Chantal Janzen lijkt op het eerste gezicht iemand, bij wie het altijd goed gaat. Haar tv-carrière loopt op rolletjes, ze creëert maandelijks een populair vrouwenmagazine én bouwt jaarlijks het grootste pyjamafeestje van Nederland. Heeft ze het nooit té druk? Nou, blijkbaar is het zeker niet altijd goed gegaan. Zo vertelt ze in Open Kaart van Robbert Rodenburg openhartig over de struggles met haar mentale gezondheid en grote angst voor een te volle 'harde schijf'.

Chantal Janzen in Open Kaart

Waarschijnlijk denk je het tegenovergestelde, maar hé, niemand is perfect: zelfs presentatrice Chantal Janzen niet. In de tv-branche is ze momenteel één van de favorieten bij tv-kijkers, waarschijnlijk mede door haar nuchtere houding en girl next door-karakter. Ze werkt inmiddels alweer een hele tijd in de tv-wereld en heeft het wereldje, dat vaak wordt vergeleken met een 'slangenkuil', dus al aardig ontdekt. Ze vindt het zelf echter geen slangenkuil, zo vertelt ze in Open Kaart met Robbert Rodenburg. Volgens haar zijn er altijd wel mensen, waarmee je niet per se hoeft samen te werken of iets dergelijks. "Ik kan met iedereen wel werken, maar als ik mag kiezen... Nou, dan liever met die, dan met die," vertelt ze.

Struggles met mentale gezondheid

In het vak zullen er ook wel mensen zijn, die - misschien alleen in het begin - niets hadden met Chantal. Op een gegeven moment leek het er op, dat ze zo'n beetje elk tv-programma kreeg. Ze is nou eenmaal erg populair bij het publiek, dus tv-makers willen haar graag als presentatrice. Je kunt je voorstellen, dat ze het daardoor af en toe ook té druk krijgt. Nou, in haar hoofd kan het soms zeker vol worden. Het helpt waarschijnlijk niet mee, dat Chantal iemand is die andermans lastige zaken graag naar zich toetrekt. Zo had haar man Marco ooit een telefoongesprek met iemand, waarna er verdriet was ontstaan. Toen Chantal dat doorhad, kwam ze meteen in actie. "Zodra hij heeft opgehangen, zeg ik: ik ga even naar boven. En dan ga ik meteen degene in kwestie bellen," vertelt ze. "Ik wil dat het goed gaat. Ik wil iemand verlichten."

Ze zegt dat ze nooit écht heeft geworsteld met haar mentale gezondheid. Maar ze denkt wel af en toe: wat als er iets mee gebeurd? "Ik heb weleens gehad, dat ik echt te veel had gedaan. Dat mijn 'harde schijf' zoals gezegd vol zat," vertelt ze dan. "Toen moest ik mijn telefoonnummer geven bij de gemeente of zo, of mijn postcode. Ik had géén idee." Dit zorgde destijds wel even voor een groot angstmoment. "Ik heb nooit paniek, maar toen had ik echt blinde paniek."

Gesprek met professional

Gelukkig is haar mentale gezondheid dus meestal wel steady, maar de angst dat het misgaat is er zeker. Al praat ze wel makkelijk over haar gevoelens, ook als het even niet lekker gaat. "Als het dan kut gaat, kom ik op mijn werk en zeg ik: vandaag gaat het echt kut," aldus Chantal. Het maakt daarbij niet uit, aan wie ze het zegt. Al loopt ze ook zeker niet rond, terwijl ze alles aan jan en alleman deelt. Maar: "Ik schaam me er niet voor als het kut of slecht gaat."

Eén keer leek het overigens echt mis te gaan en worstelde ze werkelijk met haar mentale gezondheid. Ooit had haar man een heftige burn-out en daarvoor ging hij praten met iemand. "En die vrouw daar ben ik later ook bij gekomen," vertelt ze dan. "Omdat ik toen iets heftigs had, waarover ik moest praten en wilde praten." Vaak probeert ze dingen zelf op te lossen, maar als het echt niet lukt gaat ze gemakkelijk in gesprek met een professional. "Dat heb ik wel af en toe nodig, ja. Het helpt mij enorm."

Lees ook: Chantal Janzen is helemaal klaar met Thijs Römer: "hij heeft mijn vriendin pijn gedaan"