Musical Wicked in alle opzichten wicked!

Vrije tijd door Janneke
Maak kennis met de magische en geweldige musical Wicked, waarin de humoristische Chantal Janzen, de knappe Jim bakkum en (met klapper op de vuurpijl) de geweldig zingende Willemijn Verkaik te zien zijn.

Het verhaal

Iedereen die ooit The Wizard of Oz heeft gezien, zal zich de gemene Wicked Witch of the West herinneren. Maar is de groene hekst wel echt zo slecht? In Wicked leren we de heks, wier echte naam Elphaba is, beter kennen. Haar bijzondere krachten, haar leergierigheid, waar ze in gelooft en waar ze voor staat...

Het begint op de Heksenacedemie SHIZ in het Land van Oz. Daar ontmoeten Glinda (Chantal Janzen) en Elphaba (Willemijn Verkaik) elkaar. Hun achtergronden zijn compleet verschillend: Glinda is een verwend blond meisje dat gewend is haar zin te krijgen; Elphaba is ?anders? met haar groene huid, brilletje en zwarte kleding. Bovendien beschikt ze over magische krachten. De twee walgen van elkaar, maar groeien uiteindelijk uit tot hartsvriendinnen. Elphaba wil iets doen tegen het kwaad dat Oz bedreigt (de dieren verliezen hun spraakvermogen) en besluit - samen met Glinda - een bezoek te brengen aan de grote tovenaar van Oz. En vanaf dan verloopt alles anders dan verwacht?


En?
Allereerst een groot applaus voor Willemijn Verkaik. Hoe kan ik - als redelijk groot musicalfan - nog nooit van haar gehoord hebben? Waar was zij al die tijd? (Na wat onderzoek: ze deed voornamelijk musicals in Duitsland.) Willemijn heeft een dijk van een stem - zo zuiver en wat een bereik - en bezorgt mij kippenvel van top tot teen. Na de show ontvangt Willemijn het grootste applaus. En terecht, naar mijn idee.

Maar ook Chantal verdient weer heel wat credits. Haar rol als Glinda (uit te spreken als: Gá-linda) is op haar lijf geschreven. Al had ik Chantal graag eens een andere rol willen zien spelen (niet die van het mooie, grappige blondje), dit personage moest toch echt wel door haar vertolkt worden. Alle noten haalt ze zonder enige moeite, haar timing is perfect en de vele grappige opmerkingen zorgen voor heel wat lachwekkende momenten.
 

En dan hebben we natuurlijk nog de derde veelbesproken persoon: Jim Bakkum. Ik kan je vertellen, zijn zangskills zijn absoluut gegroeid. Mooi gezongen, niets op aan te merken. Helaas is zijn talent voor dans wat minder ontwikkeld, maar dat kan natuurlijk mede komen door zijn enorm lengte en slanke figuur, waardoor het er ietwat slungelig uitziet. Toch complimenten voor hem, aangezien Jim natuurlijk niet de meest ervaren musicalster is. (En hij blijft natuurlijk erg leuk om naar te kijken.)

Maar een mooie musical zet je natuurlijk niet met slechts drie personen neer. De gehele cast doet het uitstekend! Wicked is een kindersprookje, maar kinderachtig is de musical zeker niet. Alle ingrediënten voor een perfecte show zijn aanwezig: mooie zang, uitstekende dans, perfect toneelspel, prachtige belichting en decorstukken, humor, diepgang en romantiek.


Dus?
Wicked

bevat werkelijk alle ingrediënten voor een ijzersterke en fantastische voorstelling. Ik heb onwijs genoten van deze musical en raad dan ook iedereen aan om deze in het Circustheater in Scheveningen te komen bewonderen. En je hebt nog even de tijd, want de voorstelling is nog zeker te zien tot begin november 2012. Don?t miss it, get Wicked!

Kijk voor meer informatie over Wicked op de website.