Heftig: publieksfavoriet Mark Baanders vond Expeditie Robinson een "traumatische ervaring"

Celebs door Jennifer

In het huidige seizoen van Expeditie Robinson is er één deelnemer, die bij zo'n beetje elke kijker geliefd is. Sommige hadden eerder nog vooroordelen over PowNed-verslaggever Mark Baanders, maar hij blijkt een ontzettende leuke en grappige man op het eiland. Mark is een fijne toevoeging aan de groep. Al vond hij het zelf kennelijk wel een heftige ervaring. Hij noemt de expeditie zelfs "traumatisch". Wacht, wát?

Mark Baanders vond Expeditie Robinson "traumatische ervaring"

Naast dat het populaire tv-programma Expeditie Robinson bestaat uit toffe, grootse spellen, is het ook een survivalprogramma. De deelnemende BN'ers krijgen van tevoren namelijk amper eten, waardoor ze op het eiland alles zelf moeten zoeken en maken. Ook moeten ze zelf zorgen voor een degelijke slaapplek. En dat regel je allemaal met een groep mensen, die je in het begin waarschijnlijk nog niet echt kent. Het klinkt best als een heftige ervaring, en dat was het voor deelnemer Mark Baanders zeker, zo vertelt hij in de nieuwste aflevering van de podcast Borrelpraat, die wordt gemaakt door oud-deelnemers Thijs Boermans en Niels Oosthoek. Vooral het feit dat hij zo weinig te eten had en niet kon slapen in een normaal bed, zorgde voor een "traumatische ervaring".

Al vond Mark het ergens ook wel lastig om zo openlijk te praten met mensen, die hij nog maar net kende. "Je kruipt enorm dicht naar elkaar toe," vertelt hij daarover. "Allemaal mensen die je op het perron of in de bar nooit zou aanspreken, die zie je opeens naakt naast elkaar kakken." Dat klinkt inderdaad een beetje vreemd. Vervolgens ga je natuurlijk ook veel met elkaar in gesprek. Andere dingen zijn er namelijk niet echt te doen op het eiland. Ja, jeu des boules petanque, maar dat spelletje word je op een gegeven moment ook zat.

Onverwerkt verdriet delen met vreemden

Met sommige deelnemers heeft hij echt persoonlijke verhalen gedeeld, waar zijn allerbeste vrienden zelfs nog niets over weten. "Je hebt het over verhalen, onverwerkt verdriet wat daar opeens naar boven komt," zegt hij. "Je deelt verhalen die je moeilijk vindt, waar je zelf nog niet eens een antwoord op hebt gevonden." Hierdoor vond hij het tijdens de persdag wel lastig om zijn mede-kandidaten weer onder ogen te komen. "Ik had in een keer zo'n gevoel van: oeh, ik hoef die mensen heel lang niet meer te zien," blikt hij terug. Volgens hem ziet hij dan namelijk zijn "naakte zelf" terug in die mensen. "Heel veel mensen daarvan gun ik al die heel persoonlijke verhalen helemaal niet, maar die zijn er gewoon uitgekomen." Al heeft hij alsnog wel enkele vrienden overgehouden aan het Robinson-avontuur. Of nou ja, "kennissen" zoals hij het zelf noemt.

Vrolijke fietsbel

Mark had zich trouwens wel een beetje voorbereid op Expeditie Robinson. Zo belde hij vooraf nog even met Borrelpraat-presentator Niels, dus zoals gezegd eerder meedeed aan het survivalprogramma. Hij gaf onder meer als tip om jezelf niet als leider naar voren te brengen. Ook had hij goed door, dat hij beter de "vrolijke fietsbel" kon zijn in plaats van een "niet functionerende fietsketting". Daar had hij het op het eiland over met Eva Simons, die helaas niet koos voor het "vrolijke fietsbel"-karakter. Het heeft Mark namelijk wel geholpen, want hij is nog altijd de grote favoriet onder kijkers.

Lees ook: Expeditie Robinson-kijkers zien hoogmoedige Radmilo falen: "zijn ego heeft vast flinke deuk gekregen"