Nieuwe seizoen Beste Zangers krijgt ook special over mentale gezondheid (en op déze datum begint het)

Media door Jennifer

Het tv-programma Beste Zangers is inmiddels een jaarlijkse traditie geworden voor vele Nederlanders. Ook in 2023 reisde een groep Nederlandse zangers en zangeressen af naar een zonnige plek in het buitenland, waar ze elkaars nummers zingen. Meestal vloeien de tranen vervolgens al flink in de afleveringen, maar grote kans dat het dit seizoen nóg meer tranen worden. AVROTROS kondigt namelijk niet alleen de startdatum aan, maar ook een speciale aflevering over mentale gezondheid. Interesting!

Nieuwe seizoen Beste Zangers: startdatum

Het eerste seizoen van Beste Zangers stamt alweer uit 2009, waardoor het tv-programma inmiddels veertien jaar bestaat. In eerste instantie gingen de verschillende Nederlandse zangers en zangeressen op zoek naar een eventuele vervanger, voor als zij zogenaamd eens ziek zouden zijn. Dat concept is inmiddels wel wat veranderd. Het wedstrijdelement is iets vervaagd, al kiezen de deelnemende muzikanten wel nog elke aflevering de beste zanger of zangeres. Daarvoor zingt iedereen eerst een eigen liedje of favoriet nummer van de desbetreffende artiest, die in de aflevering in het zonnetje wordt gezet. Meestal gebeurt dit vervolgens op bijzondere, eigen wijze, waardoor er vaak opvallende covers ontstaan.

In het nieuwe seizoen, dat binnenkort van start gaat op 2 september 2023 (om 20:30 uur) - zet het in je agenda! - duiken weer een aantal interessante namen op. Zo doen zangers Douwe Bob, Duncan Laurence, Marco Bakker en zangeres Melanie Jonk (van Mell & Vintage Future) mee, maar ook zangeres Numidia, MEAU én zanger Nick Schilder. Laatstgenoemde is nogal een opvallende keuze, omdat hij in het verleden al eens heeft meegedaan. Alleen was het destijds met zijn ex-duopartner Simon Keizer, waarmee hij dit jaar is gescheiden (op carrièrevlak dan). Nu gaat heel Nederland dus zien, wat Nick solo allemaal in huis heeft.

Special over mentale gezondheid

Zoals voorgaande jaren wordt ook dit jaar het populaire tv-programma Beste Zangers weer gepresenteerd door Jan Smit. Hij zal de afleveringen aan elkaar praten, waaronder dus een speciale aflevering over mentale gezondheid. In de aflevering The Power of Music zien we niet alleen diverse optredens van de deelnemende artiesten, maar wordt ook extra aandacht besteedt aan de kracht van muziek en hoe muziek kan helpen bij je mentale gezondheid. Tegenwoordig horen we best vaak dat artiesten uitvallen, doordat ze er mentaal even doorheen zitten. Zo heeft zanger Lewis Capaldi momenteel een break vanwege zijn fysieke en mentale gezondheid en viel ook Shawn Mendes in het verleden uit door mentale problemen. Daarnaast herinneren we ons vast allemaal nog het overlijden van DJ Avicii, die ook last had van mentale problemen. Het is dus zeker een belangrijk onderwerp in de muziekwereld.

Naast de speciale aflevering over mentale gezondheid zien we overigens ook nog steeds de speciale duetten-aflevering, waarin de artiesten duo's vormen met elkaar. Om het hele Beste Zangers-seizoen compleet te maken kun je tot slot nog extra verhalen krijgen via de Beste Zangers Podcast van Bart Arens en het NPO Start-programma 'Beste Zangers, Het verhaal van...'. De podcast luister je iets eerder, namelijk vanaf 26 augustus en dan elke zaterdag. Het speciale NPO Start-programma is, net als het reguliere seizoen, te zien vanaf 2 september op de streamingdienst van NPO.

Lees ook: FOTO: Nick Schilder verschijnt in 'vegan sixpack' op Men's Health-cover