Dit is wat er gebeurt als je te veel water drinkt

Sport & gezondheid door Maya Luz

Water drinken is ontzettend belangrijk voor onze gezondheid. Dat je genoeg water moet drinken heb je waarschijnlijk al vaak genoeg gehoord. Maar bestaat er ook zoiets als te veel water drinken? Ja, dat kan. Dit is wat er gebeurt als je te veel water drinkt.

Lees ook: De voor- en nadelen van citroenwater drinken

Wat gebeurt er als je te veel water drinkt?

Als je te veel water drinkt raak je ten eerste overgehydrateerd. Wanneer dit het geval is, moet je zeker ieder uur naar de wc en je urine is in dit geval ook zo goed als doorzichtig. Je plas hoort een licht gele kleur te hebben en je hoort tussen vier en acht keer per dag te plassen. Vaker dan dat kan dus betekenen dat je te veel water binnenkrijgt, of dat er iets mis is met je blaas.

Te veel water drinken is ook slecht voor je elektrolyten. De stofjes in je lichaam zoals calcium en magnesium worden verdund door de grote hoeveelheid water en dit kan vervelende effecten hebben zoals hoofdpijn of kramp in je spieren. Daarnaast kan je ook last krijgen van zwellingen, een opgeblazen gevoel en winderigheid.

In de meest extreme gevallen kun je van te veel water drinken, last krijgen van watervergiftiging. Symptomen hiervan zijn misselijkheid, overgeven, verwardheid en hoofdpijn. Hierom is het zo belangrijk om te weten hoeveel water je op een dag moet drinken.

Hoeveel water is te veel?

Voor vrouwen ligt de limiet bij ongeveer 2,5 liter per dag. Mannen kunnen er een liter bij hebben. Als je hier overheen gaat, kun je gaan merken dat je overgehydrateerd bent. Je kunt zien dat je goed gehydrateerd bent wanneer je urine licht geel van kleur is en je tussen de vier en acht keer per dag naar het toilet gaat. Daarnaast voel je je niet uitgedroogd, je huid en lippen zijn niet droog, je voelt je alert en je hebt energie. Goed zweten tijdens het sporten is ook een goede indicatie van dat je genoeg water binnen krijgt.

Zo blijf je goed gehydrateerd

De eerste regel voor goede hydratatie is altijd dat je moet drinken wanneer je dorst hebt. Zorg ervoor dat je een fles water bij je hebt als je de deur uitgaat zodat je altijd een slokje water kunt nemen als je lichaam hier behoefte aan heeft. Hoeveel water je precies nodig hebt hangt van verschillende factoren af waaronder je leeftijd en hoe actief je bent. Als je veel sport zal je bijvoorbeeld meer water moeten drinken dan iemand die dit niet doet. Het is goed om water te drinken voor, tijdens en na je work-out. Op deze manier voorkom je dat je meer vocht verliest dan je binnenkrijgt en blijf je constant goed gehydrateerd.

Lees ook: Alcohol is gevaarlijker dan we denken (en dit is waarom)