Alcohol is gevaarlijker dan we denken (en dit is waarom)

Sport & gezondheid door Anjali

Klinkende glazen en luidkeels gelach: vaak wordt het gezien als het summum van gezelligheid. Maar KWF Kankerbestrijding en de Maag Lever Darm Stichting waarschuwen dat het gevaar van alcohol onderschat wordt.

Waarom? Dat vertellen we je in dit artikel.

Zeven soorten kanker

De Maag Lever Darm Stichtng en KWF Kankerbestrijding publiceerden resultaten van het onderzoek 'Hoe denkt Nederland over alcohol?'. Hieruit blijkt dat er onder 1605 deelnemers nog steeds veel onduidelijkheid heerst over hoe schadelijk alcohol nu eigenlijk is.

Met het onderzoek willen de stichtingen mensen bewust maken van de gevaren die je door alcohol kan oplopen. Zo kan alcohol ervoor zorgen dat de kans op zeven soorten kanker vergoot wordt. Deze soorten zijn: lever-, darm-, borst-, keel-, mond-, slokdarm-, en strottenhoofdkanker. Jaarlijks krijgen meer dan 4000 mensen kanker door alcohol. Toch ziet 54% van de 1605 deelnemers alcohol als gezelligheid, terwijl maar 27% het ziet als iets ongezonds.

Eén glaasje

Het vergroten van de kans op kanker gebeurt niet eens door het nuttigen van enorme hoeveelheden alcohol. Zo wordt bij vrouwen de kans op borstkanker al vergroot met slechts één glaasje alcohol per dag. De resultaten van het onderzoeken geven weer dat mensen alcohol vaak associëren bij korte termijn gevaren. Denk hierbij aan agressie. We denken minder snel aan de lange termijn gevaren, zoals gezondheidsrisico's. Het onderzoek concludeert daarom ook dat er geen veilige of gezonde hoeveelheid alcohol bestaat.