5x redenen waarom je soms veel zweet in je slaap

Sport & gezondheid door Anjali

De één slaapt heerlijk door zonder het ook maar een beetje warm te hebben, terwijl de ander midden in de nacht ontwaakt in een plas zweet. Totaal niet fijn, en zeker ook onverklaarbaar want aan de temperatuur in de slaapkamer ligt het niet. Wat is dan de reden waarom je de ene nacht meer zweet dan de andere?

Wij zochten het voor je uit.

Nachtzweten

Zweten is een natuurlijke reactie van ons lichaam om op temperatuur te blijven. De meeste mensen zweteb vooral bij veel inspanning, stress of omdat ze het gewoon heel warm hebben. Het is normaal om te zweten in je slaap, vooral in de zomer of terwijl je onder een te dik dekbed ligt. Nachtzweten heeft andere oorzaken, zoals:

1. Pittig eten

Pittig eten kan leiden tot overmatig transpireren, ook in je slaap. Dis als je 's avonds wil genieten van een heerlijke Indische maaltijd, moet je het nachtzweten accepteren.

2. Medicijnen

Lees altijd goed de bijsluiter van je medicijnen. Sommige medicijnen hebben namelijk nachtzweten als bijwerking, zoals bij antidepressiva, koortsverlagende middelen als paracetamol en aspirine en medicijnen die zorgen voor hormonale veranderingen.

3. Psychische factoren

Denk hierbij aan angst, stress of een depressie. De adrenaline die wordt aangemaakt bij stress en angst zorgt voor een versnelde hartslag en een verhoogde bloeddruk, waardoor je het warmer krijgt en gaat zweten.

4. Verslavende middelen

Middelen als cafeïne, alcohol, nicotine en drugs zijn veel voorkomende oorzaken van zweten in je slaap. Ze verhogen allemaal je hartsag, waardoor je het sneller warm krijgt. Daarnaast zorgt alcohol voor verwijding van de bleodvaten, waardoor je huid warmer wordt. Die warmte probeert je lichaam kwijt te raken door te zweten.

5. Hormonale veranderingen

Je kunt vooral bij zwangerschap of de overgang last hebben van opvliegers, maar ook bijvoorbeeld bij het gebruiken van hormonale anticonceptie zoals de pil. Opvliegers kennen geen pauze en kunnen dus ook opkomen in de nacht. Dit is een vaak voorkomende oorzaak van nachtzweten bij vrouwen.

Wat kun je doen?

De meeste oorzaken zijn vaak simpel te voorkomen. Eet bijvoorbeeld geen sambal bij het avondeten en laat die fles wijn staan voor je gaat slapen. Bij stress kun je een stapje terug doen of erover praten met iemand zodat je met een leeg hoofd naar bed kunt gaan. Helpt dat niet, kan de huisarts je misschien verder helpen.