De voor- en nadelen van citroenwater drinken

Sport & gezondheid door Lien

Er is niets zo verfrissend als het drinken van een glas water met een schijfje citroen. Dit brengt verschillende gezondheidsvoordelen met zich mee, maar zijn er eigenlijk ook nadelen aan verbonden?

Water met citroen drinken

Op platforms zoals TikTok en Instagram worden vaak gezonde gewoontes gedeeld met de bedoeling anderen te inspireren om de dag fris te beginnen. Allemaal leuk en aardig, maar in de realitieit schieten al die voorgenomen gezondheidsdoelen er vaak bij in. Een glas water met citroen lijkt tijdens een drukke periode nog steeds een haalbare gewoonte te zijn. Dat is al meteen een voordeel aan dit simpele drankje. Maar de vraag blijft: is citroenwater drinken daadwerkelijk zo heilzaam als wordt beweerd?

Afvallen met citroenwater: feit of fabel?

Laten we de bewering dat water met citroen gezond is onder de loep nemen. Is het de moeite waard om het puur voor je gezondheid te consumeren? Het hangt ervan af met welk doel je het drinkt. Op social media wordt beweerd dat het drankje helpt bij afvallen. Dit is waarschijnlijk niet het geval. Er bestaat namelijk geen wetenschappelijk voor deze stelling. In dit geval kan je het drankje eerder nuttigen omdat je het lekker vindt, dan vanwege dit vermeende gezondheidsvoordeel.

Vitamine C

Niettemin is het de moeite waard om te vermelden dat de vitamine C in citroen je immuunsysteem ondersteunt. Als je ervoor kiest dagelijks een glas citroenwater te drinken, krijg je een dosis van deze vitamine binnen. Toch is deze fruitsoort niet per se een must op dit gebied. Paprika bevat bijvoorbeeld veel meer vitamine C.

Vervanging van andere drankjes

Citroen kan je helpen om dagelijks genoeg water te drinken. Zo drink je wel een drankje met een smaakje, maar vermijd je de ongezonde suikers en calorieën in vruchtensap. Wat dat betreft is het dus zeker gezond om citroenwater te drinken.

Nierstenen voorkomen

Er zijn studies die suggereren dat citroenwater kan helpen bij het behandelen en voorkomen van nierstenen. De aanwezige hoeveelheid kaliumcitraat in citroen zorgt voor dit gunstige effect. Het is ook bekend dat uitdroging een belangrijke factor is bij de vorming van nierstenen. Het drinken van voldoende water is dus altijd gunstig voor je algemene gezondheid, ongeacht de toevoeging van citroen.

Meer lezen: Dit wist je nog niet over gebruikte theezakjes

Kort samengevat: citroenwater is geen wondermiddeltje voor alle gezondheidsbehoeften, maar ondersteunt je gezondheid wel. Zo draagt het bij aan je vitamine C behoefte. Vind je die zure smaak van citroen helemaal niet lekker? Dan kan je dit drankje zonder al te veel zorgen laten varen. De gezondheidsvoordelen zijn niet groot genoeg om koste wat het kost regelmatig citroenwater te drinken.