Hoe slecht is het nu écht om je knokkels of nek te ‘knakken’?

Sport & gezondheid door Anjali

Ben jij of ken jij iemand die zijn of haar knokkel of nek knakt? Sommigen vinden het heerlijk, terwijl anderen er rilligen van krijgen.

Is dit nou slecht voor je handen of nek? Wij zochten het uit.

Knakken

De een krijgt er kriebels van, de ander ziet het als een moment van ontspanning. Vooral nu we meer achter een bureau zitten, is het verleidelijker een stijve nek of hand te knakken. Los van dat anderen het een onsmakelijk geluid vinden, kan het verder nog kwaad?

Onderzoek

Er is al veel onderzoek gedaan naar het knakken van gewrichten, en er is nooit vastgesteld dat het schadelijk is. Als iets knakt en het doet pijn, dan moet je het niet doen, maar puur je knokkels knappen heeft geen slecht resultaat. Het kan slechts voor een ontspannen gevoel zorgen.

Bubbeltjesplastic

Wat gebeurt er eigenlijk wanneer je je gewrichten knakt? Je gewricht wordt ineen ander model geduwd, in de gewrichtsvloeistof kunnen belletjes ontstaan die groter en kleiner worden in bepaalde posities. Het wordt wel eens vergeleken met bubbeltjesplastic, en krakende botten zijn het dus niet. Je botten worden namelijk niet aangetast wanneer je knakt, omdat het echt gaat om de vloeistof tussen de gewrichten. Het knakken van de gewrichten kan dus geen kwaad en wordt bovendien vaak gebruikt in manuele therapie.