Heftig: vijfde Temptation Island-deelnemer meldt zich na oplopen mentale schade door programma

Media door Jennifer

Achter de schermen bij Temptation Island ging het blijkbaar niet altijd even goed met de deelnemers. Na een openhartig verhaal van oud-deelnemers Aylin en Efrain over hun opgelopen mentale klachten door het tv-programma, heeft zich nu alweer een vijfde oud-deelnemer gemeld bij slachtofferadvocaat Sébas Diekstra.

Temptation Island-deelnemers mentale problemen door tv-programma

De teller staat inmiddels op vijf, wat betreft het aantal oud-deelnemers van Temptation Island die mentale problemen hebben opgelopen door het tv-programma. De beerput is eigenlijk opengetrokken dankzij een heftig verhaal van oud-deelnemers Aylin en Efrain, die afgelopen zaterdag aan het AD vertelden over hun opgelopen mentale klachten. Deze liepen zij naar eigen zeggen op door het tv-programma en ze blijken niet de enige oud-deelnemers van Temptation met mentale problemen. Zo hadden op zaterdag, later op de dag, zich nóg twee kandidaten gemeld bij advocaat Sébas Diekstra. En vandaag komt daar dus nog iemand bij met een zelfde soort verhaal als de voorgaande vier deelnemers. "Er blijkt op een vergelijkbare manier met hen te zijn omgegaan en druk op hen te zijn gezet," vertelt de advocaat. De oud-deelnemers hebben meegedaan aan verschillende seizoenen van het populaire realityprogramma. Sébas verwacht dat er nog meer oud-deelnemers zich zullen melden.

Aylin en Efrain

Zoals gezegd kwam het koppel Aylin en Efrain dus als eerste naar buiten met hun verhaal over opgelopen mentale problemen tijdens Temptation Island. In 2021 deden zij mee aan Temptation Island: Love or Leave. Aylin kreeg het tijdens de opnames nogal zwaar, doordat ze beïnvloed zou zijn door de producers van het programma. Ook werd weinig rekening gehouden met haar wensen. Zo wilde ze een keer gewoon een glaasje water, maar was er volgens haar alleen alcohol.

Op het moment dat Aylins vriend Efrain erachter kwam, dat Aylin "gemindfucked" was, wilde hij direct stoppen met het programma. Alleen mocht dat volgens hem niet van de makers. "Ze zeiden: je blijft hoe dan ook hier," vertelt hij in het interview met AD. "Je kan kiezen: of je doet je zender om, of wij gaan je niet meer filmen en dan krijg je een boete." En die boete is torenhoog, minimaal 20.000 euro.

Zelfmoordpoging

Na de opnames van Temptation Island worstelde ze nog lang met mentale problemen, waardoor zowel zij als haar vriend Efrain tijdelijk uit de running waren. "Ik begon mezelf steeds meer op te sluiten," vertelt ze. "Ik kon niet meer slapen. Als ik wel sliep werd ik zwetend wakker, dacht ik dat ik geluiden van mijn tablet hoorde, die nieuwe beelden zouden aankondigen." Ze vroeg nog aan de makers of ze een psycholoog van het tv-programma kon spreken. "Tijdens dat gesprek kreeg ik te horen: hoe jij je voelt gaat snel voorbij. En het ligt niet aan het programma, maar aan je verleden." Mede door het feit dat ze geen hulp kreeg, liep de emotionele schade enorm hoog op bij Aylin. Zo hoog dat ze twee keer een zelfmoordpoging heeft gedaan.

Van RTL kreeg het koppel uiteindelijk nog wel een schadevergoeding van 30.000 euro voor de misgelopen inkomsten. Al benadrukte de tv-omroep wel dat ze "geen aansprakelijkheid accepteren" voor de mentale klachten van Aylin. Wel beloofden ze het koppel, dat ze dingen zouden verbeteren.

Juridische stappen

Volgens Aylin en Efrain is er tot nu toe alleen niets verbeterd achter de schermen bij Temptation Island. We weten ook niet uit welke seizoenen de deelnemers komen, die zich momenteel hebben gemeld bij advocaat Sébas. Aylin en Efrain overwegen dan ook juridische stappen tegen RTL. De advocaat vindt overigens wel dat de verantwoording bij producenten van tv-programma's ligt, wanneer beïnvloedbare en kwetsbare deelnemers mentaal ernstig worden beschadigd door grote druk.

Alleen zegt een woordvoerder van RTL en producent SimpelZodiak onder meer dat deelnemers altijd worden begeleid bij mediaoptredens en de mogelijkheid hebben tot bijvoorbeeld psychologische ondersteuning. "Onze protocollen worden elk jaar geëvalueerd, samen met de betrokken producenten," vertelt de woordvoerder. "Hierin wordt ook feedback van deelnemers verwerkt, want je kunt altijd leren van elkaar en verbeteringen doorvoeren. Dat is het hele uitgangspunt van het protocol."

Lees ook: Wow! Zo hoog is de boete als Temptation Island-deelnemers details laten uitlekken