Tiktok is dol op ‘cozy cardio’, dit moet je erover weten

Sport & gezondheid door Maya Luz

Naar de sportschool gaan in de ochtend klinkt als een goed idee. Maar als je er eenmaal bent wordt je geconfronteerd met de harde realiteit: het is er druk en het is er luidruchtig, niet alleen door de muziek maar ook door de geluiden van andere sporters. Tiktok heeft hier iets op gevonden. Het heet 'cozy cardio' en dit is wat je erover moet weten.

Lees ook: Dit zijn de oefeningen die de meeste mensen verkeerd uitvoeren

Wat is cozy cardio?

Cozy cardio is eigenlijk precies wat je zou verwachten. Het is een relaxte manier van cardio doen, in je eigen huis en op een comfortabele manier. De trend is begonnen door Tiktokker Hope Zuckerbrow. Haar cozy cardio work-out ziet er als volgt uit. Ze staat vroeg op en gaat na het maken van een iced latte naar haar woonkamer waar ze een loopband heeft staan. Deze staat op de televisie gericht. Ze zet een fles water naast zich en begint met rustig wandelen. Ze zet de loopband in het begin op een lage stand terwijl ze iets uitzoekt om te kijken op Netflix. Vervolgens verhoogt ze het tempo voor het grootste gedeelte van de work-out en rondt ze deze af met een cooling down. Haar work-out duurt ongeveer veertig minuten. Op Tiktok deelt ze haar work-outs en in de reacties wordt haar idee met veel enthousiasme ontvangen. Het idee achter cozy cardio is dat je sport op een manier die voor jou het meest comfortabel is. Hope laat dit zien door haar work-out te doen in haar pyjama, met fuzzy sokken en voor de televisie. Je kan cozy cardio eigenlijk op iedere manier doen, zolang het maar prettig voelt voor jou. Heb je bijvoorbeeld geen fitness apparatuur in huis? Ga dan voor een dansvideo op YouTube of doe aan wat lichte yoga in je pyjama.

@hope_zuckerbrow cozy cardio🫶🏻 #fyp #cardio #cozy #weightloss #walkingpad ♬ Blue Moon - Muspace Lofi

Is cozy cardio een goede work-out?

De cozy cardio work-out is perfect voor iedereen die het niet ziet zitten om naar de sportschool te gaan. Dit kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door gym anxiety of doordat je simpelweg moeite hebt met uit bed komen in de ochtend. Naar de sportschool gaan in de ochtend kost tijd, moeite en motivatie. We snappen dus helemaal dat dit niet voor iedereen haalbaar is. De cozy cardio work-out is in dit geval een ideale oplossing. Want je beweegt en je doet het op een manier die aansluit op jouw leven. Bewegen is altijd beter dan niet bewegen, dus het feit dat het een lichte work-out is, maakt het niet minder nuttig. En je kan je work-outs altijd intensiever maken als je hier behoefte aan hebt. Het enige waar we je op willen attenderen is dat het verstandig is om de juiste schoenen te dragen tijdens het sporten. Sokken, sloffen of badslippers ondersteunen je voeten en enkels niet goed en daardoor kan je blessures oplopen.

Lees ook: Sporten in de middag? Dit zijn de voordelen