Dit zijn de oefeningen die de meeste mensen verkeerd uitvoeren

Sport & gezondheid door Maya Luz

Als je naar de sportschool gaat, weet je dat je vorm erg belangrijk is bij het doen van je oefeningen. Bij sommige oefeningen blijkt het behouden van de juiste vorm nog best lastig te zijn. Dit zijn de oefeningen die de meeste mensen verkeerd uitvoeren in de sportschool, en hoe het wel moet.

Lees ook: De voordelen van sporten met een vriendin

Squats

Als je aan je beenspieren en aan je booty wil werken, dan staan squats waarschijnlijk wel in je programma. Een goede houding hebben is bij deze oefening onzettend belangrijk. Als je dit namelijk niet hebt, kun je jezelf flink blesseren. De meest voorkomende fout bij het squatten is dat de knieën te ver naar voren gaan. Hierdoor plaats je te veel druk op je knieën en op je onderrug. Om dit te corrigeren kun je er ten eerste op letten tijdens het squatten dat je altijd je tenen kunt blijven zien. Vind de juiste houding door je benen op schouderbreedte te zetten en je voeten lichtelijk naar buiten te draaien. Duw vervolgens je billen naar achteren en zak door je knieën alsof je op een stoel gaat zitten. Houd je rug recht en kijk naar voren om te voorkomen dat je voorover valt. Let erop dat je knieën niet te ver naar voren bewegen en ga zo diep als je kan. Knijp onderaan de squat je bilspieren samen en kom rustig weer omhoog.

Sit-ups

Sit-ups kennen we allemaal wel, het is een van de eerste oefeningen die je leert als kind. Toch doen nog veel mensen hem fout. Wat er hier vaak fout gaat is dat mensen hun handen achter hun nek houden en de oefening erg snel uitvoeren. Hierdoor doen je buikspieren minder werk, omdat je door de snelheid minder kracht gebruikt. Voorkom het trekken aan je nek door je handen achter je oren te houden of door ze voor je uit te steken. Probeer vervolgens de beweging rustig en gecontroleerd uit te voeren. Je buikspieren gaan dit zeker voelen!

Lunges

Lunges zijn een vrij lastige oefening, vooral als het op balans aankomt. Wat er hier vaak fout gaat, is eigenlijk hetzelfde als bij de squat. De knie gaat over de tenen heen en daardoor kun je je knie blesseren. Dit kun je corrigeren door iets meer naar achteren te leunen tijdens het uitvoeren van de oefening. Tijdens het uitvoeren van lunges hebben we vaak de neiging om naar voren te leunen, maar hierdoor verlies je ook sneller je balans. Houd je rug zo veel mogelijk recht en hou op met zakken wanneer je knie recht boven je enkel staat.

Planken

Twee minuten duren normaal gesproken niet lang, totdat je aan het planken bent. Hierbij gaan de heupen vaak te laag of te hoog zitten. Hierdoor ga je de oefening als snel voelen in je onderrug, wat niet altijd even prettig is. Probeer erop te letten dat je je lichaam in een rechte lijn houdt tijdens het uitvoeren van de plank. Voer de oefening eventueel naast een spiegel uit om in de gaten te houden of je rug recht staat.

Deadliften

Deadlifts zijn misschien wel een van de meest gevorderde oefeningen in de sportschool. Het is dan ook niet gek dat men hier foutjes bij maakt. Wat er voornamelijk fout gaat is dat mensen hun rug niet recht houden of vanuit hun rug tillen. Dit is niet de bedoeling want een deadlift is geen rug oefening. Het is de bedoeling dat je vanuit je benen tilt. Houd je rug dus recht tijdens het uitvoeren van de oefening en buig je knieën waar nodig om te voorkomen dat je vanuit je rug gaat tillen. Duw je voeten als het ware in de grond om die kracht vanuit je beenspieren te halen.

Happy lifting!

via GIPHY

Lees ook: Sporten in de middag? Dit zijn de voordelen