Hoe lang kan je je parfum gebruiken?

Lichaam door Lien

Parfumliefhebbers zullen het volgende vast en zeker herkennen: je hebt onderhand een scala aan luchtjes verzameld en kiest altijd het flesje uit dat het best bij een bepaalde gelegenheid past. Ideaal, maar je hebt minder snel door dat die ene favoriet al over de houdbaarheid heen is…

Langer van parfum genieten

Het nadeel van meerdere flesjes? Je doet er zo lang mee dat ze na een tijdje al niet meer houdbaar zijn. En dat terwijl deze misschien nog wel helemaal vol zitten. Al heb je thuis geen hele verzameling staan: bijna iedereen heeft wel een signature luchtje. Zo’n favoriete parfum die je het liefst iedere dag draagt. Vaak heb je er dan ook nog eentje voor speciale gelegenheden, een duurdere variant waar je extra zuinig mee omgaat. En dat flesje staat onderhand wel erg lang op je nachtkastje. Deze is natuurlijk niet voor altijd houdbaar.

Het voelt zonde om parfum weg te gooien, al helemaal als ze nog lekker ruiken. Toch is het beter om ze op tijd te vervangen. Kies daarom voor één tot een paar flesjes en probeer ze regelmatig te gebruiken. Zo voorkom je dat je na een tijdje afstand moet doen van een nog vol flesje. Verder nog een handige tip: stel de luchtjes zo min mogelijk bloot aan zonlicht. Zonlicht versnelt namelijk de houdbaarheid. Ook warme temperaturen kun je het beste zo veel mogelijk vermijden.

Meer lezen: 5 trucjes waardoor je parfum langer ruikt

Wanneer is parfum niet meer houdbaar?

Zo’n goedje zit vol natuurlijke ingrediënten. Je zou denken dat deze stofjes ‘m juist langer houdbaar maken, maar niets is minder waar: juist die natural ingredients maken dat een parfum een houdbaarheidsdatum heeft. Met de meeste flesjes kun je maximaal 5 jaar doen. Dat is dus toch nog een hele tijd en vaak maak je zo’n product binnen die paar jaartjes echt wel op. Behalve als je een echte verzamelaar bent dan. In dat geval kan het handig zijn om extra aandacht te besteden aan de houdbaarheid van de geurtjes. Herkennen wanneer je een flesje weg kunt kieperen, is heel simpel. Er zijn twee factoren waar je aan kunt opmerken dat je parfum niet meer gedragen kan worden. De eerste is natuurlijk geur. Ruikt het anders dan voorheen? Dan is het de hoogste tijd om er afstand van te doen. En dan nog de volgende: is de vloeistof donkerder geworden? Ook dat is een indicatie van een verouderde substantie.

Nu jij weet wanneer je je luchtje niet meer kunt gebruiken, kun je weer zorgeloos van je favoriete parfum(s) genieten.