Waarom is iedere navel anders?

Lichaam door Juliët

Altijd al eens benieuwd geweest waarom de ene persoon een bolle navel heeft en de ander een holle? Dan ben je bij dit artikel op het goede adres. Velen denken dat het ligt aan de manier van afknippen van de navelstreng. Maar is dit wel echt zo? Wij hebben dit voor je uitgezocht.

Navel

Waarom hebben we eigenlijk een navel? Eigenlijk is een navel een litteken van de navelstreng en die bestaat weer uit drie bloedvaten. Een van die bloedvaten loopt tijdens de zwangerschap van de moeder naar de baby. De andere bloedvaten lopen juist andersom, dus van de baby naar de moeder. Eigenlijk kun je de navelstreng als verbinding zien tussen de placenta en het kindje.

 

Hoe knippen we de navelstreng?

Via de navelstreng krijgt de baby zuurstof, voedingsstofen en antistoffen binnen. Maar ook via deze verbindingsweg kunnen ook afvalstoffen en koolzuur naar de placenta worden gestuurt. Achter je navel zitten dus drie bloedvaten. Deze sterven na de geboorte af. Zodra je navelstreng wordt afgeknipt, droogt het beginstukje uit en blijft er een klein korstje over. Je navel kan in het begin nog wat gevoelig of pijnlijk aanvoelen, omdat de bloedvaten als een soort strengetjes nog achter in het lichaam blijven.

 

Wat is nou waar?

Maar hoe kan het dan dat de ene persoon een bolle persoon een bolle navel heeft en de ander een holle? Komt dit door de manier van afknippen of hoe zit dat? We kunnen je vertellen dat de manier van afknippen hier niet helemaal mee te maken heeft. Op vijf centimer van de buik wordt namelijk een klemmetje gezet en het uiteinde wordt er dan afgeknipt. Maar hoe zit het dan wel? De bloedvaten drogen op een gegeven moment uit en vallen na ongeveer een week eraf. Vaak houden baby's hier een holle navel aan over, maar soms heb je ook baby's met een bolle navel. Een mogelijke oorzaak hiervoor zou kunnen zijn dat er veel littekenweefsel aanwezig is bij het genezingsproces. Er is minder speling tussen de buikwand en de huid van de navel. Het gevolg hiervan is dat je navel naar buiten wordt gedrukt. Tadaa een bolle navel. Maar een navel kan net zo goed naar binnen trekken en dus plat worden. Ondanks dat we nog niet één duidlijk wetenschappelijk antwoord hebben, weten we wel dat het weefsel en de navel een belangrijke rol spelen.