Zó kies je de parfum die bij je past

Lichaam door Redactie Ze.nl

Een nieuw parfum is een kostbaar cadeau. Je wilt natuurlijk zeker weten dat je nieuwe geurtje écht bij je past en je 'm ook lekker blijft vinden. Kies niet zomaar het luchtje dat lekker is bij je vriendin, maar ga op zoek naar de parfum die bij jou past. Hoe maak je je keuze?

parfum kiezen

Lees ook: Deze beautyproducten kun je het best bewaren in de koelkast tijdens zomerse temperaturen

Prikkel je zintuigen

Parfum is heerlijk en kan je mood een grote oppepper geven. Niet alleen is het de finishing touch voor je outfit, ook is parfum hét middel om een speciaal gevoel te creëren bij een bepaalde gebeurtenis of avond. Ken je dat, wanneer je een geurtje ruikt en je je meteen mee teruggenomen voelt in de tijd? Je reukzintuigen zijn de sterkste zintuigen die je hebt en een lekker geurtje kan veel met je doen. Daarnaast kan parfum je een stuk verleidelijker maken. Alle reden om maar eens te beginnen met het dragen van parfum, toch?!

via GIPHY

Ik ruik, ik ruik, wat jij niet ruikt?

Allereerst moet je weten dat er verschillende soorten geurtjes bestaan: eau de toilette, eau de parfum en parfum. Het merendeel van alle geurtjes bestaat uit een mix van water, alcohol en parfumconcentraat. Het onderscheid wordt gemaakt in het deel parfumconcentraat: in eau de toilette zit 5% tot 10%, in eau de parfum zit 10% tot 20% en in parfum zit het hoogste percentage, tussen de 20% en 40%. Parfum is dus het sterkst, de geur blijft het langst hangen, maar is daarom ook het duurst van deze drie soorten.

Licht of zwaar?

Je kent ze wel: geuren waarvan je een instant happy feeling krijgt. Een lekker, zomers geurtje waarmee je meteen op het terras wilt gaan zitten, in de zon, met een lekker glas wijn. Of juist een geur waarbij je denkt aan een zwoele avond, lekker uit eten en dansen? Het is logisch: je hebt lichte en zware geuren.

Een lichte of een zware geur moet bij je passen. Een lichte, frisse geur is beter overdag te dragen dan een enorm zware geur. Ook zul je in de zomer vaker zin hebben in lichte geuren dan in zware geuren. Maar het is wel zo dat geuren bij iedereen anders ruiken, door bijvoorbeeld je huidtype, je pH-waarde en je transpiratie. Probeer een geurtje daarom altijd eerst uit in de winkel en laat 'm een paar uur zitten, voordat je 'm koopt. Geuren vervliegen ook, dus na een paar uur kun je het beste zeggen of je het geurtje nog steeds lekker vindt.

via GIPHY

Persoonlijk

Daarnaast is een geur heel persoonlijk vanwege het 'olfactorisch epitheel' in de neus. Dit gedeelte bevat miljoenen zintuigcellen die berichten naar je hersenen sturen. Hoe veel en wat voor berichten precies, dat is genetisch bepaald. De zintuigcellen in de neus bepalen dus hoe jij een geur ervaart, en daarom kan jij een geur heel lekker vinden, terwijl iemand anders haar neus ervoor ophaalt.

Maar wist je ook dat een geur wel of niet bij je kan passen, dankzij je huid-, haar- en oogkleur? Op zich heel logisch: blonde dames met een lichte huid en blauwe ogen kunnen het best voor een lichte geur gaan. Bij donkere dames met donkere haren en ogen past een zwaardere of sterkere geur het best. Maar ook hier geldt: je persoonlijke voorkeur is altijd het beste signaal om een geur wel of niet aan te schaffen.

Tips voor het uitproberen

Maar hoe weet je nu of een geur voor jou oké is? Als je in de winkel loopt, spuit dan niet twaalf geurtjes tegelijk op om te kijken welke je het lekkerst vindt. Ten eerste zul je ruiken naar een complete parfumerie, ten tweede zul je het verschil tussen de geuren niet meer ruiken. Een neus kan maar drie geuren onderscheiden en zeker in een parfumerie is het moeilijk om alle verschillende geuren bij te houden. Doe het dus rustig aan, loop af en toe even naar buiten om een frisse neus te halen en probeer vooral niet te veel na elkaar.

Verder moet je eraan denken dat je neus gewend kan raken aan één bepaalde geur. Spray dus ook vooral niet een halve liter bij wanneer je denkt dat je geurtje weg is: voor anderen ruik jij nog hartstikke lekker.

Succes met testen!

via GIPHY

Lees ook: Dé foundationtip voor een mooie glowy huid