Zo gezond zijn knuffels

Sport & gezondheid door Lien

Er bestaat niets beters dan de liefde voelen van twee armen om je heen. Of je nu een knuffel krijgt van je partner, een vriend(in) of iemand anders: ze zijn allemaal even fijn. Wist je dat zo’n hug ook nog eens allerlei gezondheidsvoordelen met zich meebrengt? We hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet.

Waarom zijn knuffels gezond?

Dit zijn een aantal gezondheidsvoordelen!

De ‘feel good’- factor

Tijdens een knuffel komt er oxytocine vrij. Dit stofje zorgt voor een geluksgevoel en dat is natuurlijk megagezond. Het laat je verbonden voelen en zorgt voor vertrouwen. Vandaar dat een knuffel een band soms zo erg kan versterken.

Verlaagt je bloeddruk

Wanneer iemand jou een knuffel geeft, komen er verschillende processen in je lichaam tot stand. Zo zorgt het ervoor dat bloedlichaampjes geactiveerd worden en een signaaltje zenden naar je hersenen. Dit verlaagt je bloeddruk, en dat is dus very healthy.

Meer lezen: Zo creëer je een goede basis in je relatie

Verlaagt stress

Je zorgen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Er wordt dan meer dopamine en serotonine afgegeven. Nog een fijne: het stresshormoon cortisol daalt tijdens een hug. Een logisch gevolg is dat je dan minder stress ervaart.

Verminderd pijn

Knuffels kunnen zelfs pijn verlichten. Er zijn Er zijn allerlei therapieën die van deze manier van helen gebruik maken, zoals bijvoorbeeld reiki. Ook andere vormen van aanrakingen kunnen pijn verminderen.

Genoeg redenen om vaker te knuffelen!