Hot yoga proberen? Dit zijn de voordelen

Sport & gezondheid door Maya Luz

Yoga is voor veel mensen erg ontspannend. Je wordt er flexibel van en je kunt op een ontspannende manier je lichaamsbeweging krijgen. Er bestaat een variatie op yoga die het combineert met hitte: hot yoga. Het is dan net alsof je aan yoga doet in een sauna! Dit kan veel voordelen hebben voor je gezondheid. Dit zijn de voordelen van hot yoga.

Lees ook: Is het gezond om zonder pyjama te slapen?

Je wordt er flexibeler van

Flexibiliteit wordt vaak direct geassocieerd met yoga. Het is dus ook geen verrassing dat hot yoga een positief effect heeft op je flexibiliteit. Tijdens hot yoga zit je in een ruimte waarin het warm is, en waarbij er sprake is van een hoge luchtvochtigheid. Dit zorgt ervoor dat je spieren soepeler worden. Hierdoor kun je makkelijker bewegen. Yoga poses waar je voorheen moeite mee had, zullen je nu een stuk makkelijker afgaan!

Je blesseert jezelf minder snel

Door het 'hot' element van hot yoga verklein je ook de kans op blessures. De kans dat je een spier verrekt is nu een stuk kleiner. Je zal tijdens een hot yoga les namelijk altijd goed opgewarmd en ontspannen zijn. Als jij last hebt van stijve spieren waar geen beweging in te krijgen is, is hot yoga dus een goede optie.

Het is goed voor je hart

Sporten in een hete ruimte zorgt ervoor dat je lichaam harder moet werken. Je lichaam moet zichzelf constant afkoelen zodat je niet oververhit raakt. Je spieren en longen zijn hierdoor harder aan het werk en hierdoor versnelt ook je hartslag. Dit maakt hot yoga ook een goede vorm van cardio.

Je wordt er sterker van

Net als bij traditionele yoga, wordt je van hot yoga sterker. Je krijgt sterkere armen, benen en buikspieren. Dit komt doordat je deze spiergroepen intensief beweegt en ook houdingen vast moet houden. 

Het is goed voor je huid

Hot yoga vindt plaats in een warme ruimte. En wat doen we als we het warm hebben? Zweten! Door al dat zweten stoot je huid afvalstoffen sneller af en wordt de huid gehydrateerd. Hierdoor verlaat je de yoga studio dus ongetwijfeld met een gezonde glow op je gezicht. 

Het bevordert je ademhaling

Door aan hot yoga te doen, bevorder je mindfulness. Maar door in deze hete ruimte te zijn, leer je je lichaam ook hoe het goed moet ademen in deze omstandigheden. Hierdoor leer je je lichaam ook beter omgaan met stress. Dit kan ook enorm behulpzaam zijn in je dagelijks leven.

Het is goed voor je mentale gezondheid

Yoga werkt ontspannend. Het is bekend dat yoga ook helpt bij het tegengaan van angst en zelfs depressie, dit geldt ook voor hot yoga. Als je last hebt van mentale klachten is het altijd verstandig om hier professionele hulp voor in te schakelen. Hot yoga kan zeker helpen bij stress gerelateerde klachten, maar het is geen wondermiddel.

Lees ook: De voordelen van sporten met een vriendin