Is het gezond om zonder pyjama te slapen?

Sport & gezondheid door Chloe

De één slaapt het liefst in een oversized trui, terwijl de ander liever helemaal niets draagt. Vooral als het warm is kan het erg verleidelijk zijn om naakt te slapen. Maar is het eigenlijk wel gezond om zonder pyjama te slapen? Wij zochten het uit.

Slapen zonder pyjama

Je hebt vast wel eens gehoord dat zonder pyjama slapen verschillende gezondheidsvoordelen heeft. Toch is niet niet helemaal waar, aldus slaapexperts Aline Kruit en Egbert Brinkhuis. Natuurlijk is dit ook persoonlijk, maar het is niet altijd goed om de voorkeur aan naakt slapen te geven. Zo is het erg belangrijk voor een goede nachtrust dat je een gevoel hebt van veiligheid en geborgenheid. Wanneer je zonder pyjama slaapt geef je jezelf letterlijk bloot. Hierdoor kan het gevoel van veiligheid verminderen. We vinden het ook vaak heerlijk om iets om ons heen te hebben. Dit kan een deken, maar dus ook je pyjama zijn.

Persoonlijke voorkeur

Natuurlijk kan het ook comfortabel zijn om zonder nachtkleding aan te slapen. Wanneer je veel draait kan een pyjama bijvoorbeeld erg vervelend zijn. Het hangt er dus vooral vanaf wat jouw persoonlijke voorkeur is. Het belangrijkste is dat je je comfortabel voelt. Op deze manier zal het je nachtrust niet verstoren en is er dus niets mis mee. 

Voordelen van slapen zonder pyjama

Natuurlijk heeft slapen zonder je pyjama aan ook voordelen. Zo zal je het minder snel warm krijgen in de zomermaanden. Ook kan het helpen als je last hebt van vaginale afscheiding omdat het een stuk luchtiger is. Als laatste zou naakt slapen ook nog eens goed zijn voor je seksleven. Kortom: als jij je er goed bij voelt kan naakt slapen ook veel voordelen hebben.