Zorgverzekering vergelijken en overstappen in 2021? Met deze vier tips bespaar je geld

Sport & gezondheid door Redactie Ze.nl

Is het checken van je zorgverzekering voor 2021 ook nog een van de dingen op jouw to-do lijst? Een verstandige keuze, want door je zorgverzekering te vergelijken kun je onnodige kosten voorkomen. Wij geven je daarom vier tips om bij het overstappen van zorgverzekeraar geld te besparen. Altijd mooi meegenomen!

Zorgverzekering overstappen

Lees ook: Gezonder leven? Dit zijn do’s en don’ts als je je eigen lunch maakt (+recepten)

1. Kijk kritisch naar je aanvullende verzekering

Het merendeel van de Nederlanders heeft een aanvullende verzekering, terwijl dat niet altijd loont. De kans bestaat namelijk dat de extra premie die je betaalt, hoger is dan de vergoeding die je ontvangt. Of misschien gebruik je de aanvullende verzekering überhaupt niet. Goed idee dus om hier kritisch naar te kijken en na te gaan wat voor jou verstandig is.

2. Verhoog je eigen risico

Voordat je zorgverzekeraar je zorgkosten vergoedt, betaal je altijd een eigen risico. In 2021 is dat, net als dit jaar, 385 euro. Je kunt dat bedrag ook verhogen en in ruil daarvoor korting krijgen op je zorgpremie. Het eigen risico verhogen kan tot maximaal 885 euro, waarmee bij sommige verzekeraars de korting oploopt tot meer dan 300 euro. Heb je eigenlijk nooit zorg nodig en heb je 885 euro achter de hand? Dan is dat zeker een overweging waard!

Zorgverzekering overstappen

3. Kies voor een naturapolis

Je kunt voor de basisverzekering kiezen uit vier verschillende zorgpolissen: natura-budget, natura, combinatie en restitutie. De natura-budget polis is de goedkoopste zorgverzekering, maar hiermee krijg je bij slechts een beperkt aantal zorgverleners alle kosten vergoed. Met een restitutiepolis daarentegen kun je bij alle zorgverleners terecht. De andere twee polissen zitten daar tussenin. Die vrije zorgkeuze van een restitutiepolis is heel fijn, maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Voor jou is het misschien vooral noodzakelijk dat je bij zorgverleners bij jou in de buurt terecht kunt. Zolang je controleert of die ook aangesloten zijn, kan één van de andere drie zorgpolissen ook een prima keuze zijn. En dat scheelt flink wat geld.     

4. Let op dat je medische kosten niet dubbel verzekert

Voor medische kosten in het buitenland ben je via je basisverzekering verzekerd tot het tarief dat in Nederland geldt. Als een behandeling in het buitenland duurder uitvalt en je de extra kosten ook vergoed wilt krijgen, kun je je extra verzekeren via zowel je zorgverzekering als je reisverzekering. Maar allebei is niet nodig. Als je al een reisverzekering hebt met een dekking voor medische kosten, dan hoef je dat niet meer via je zorgverzekering te doen.    

Lees ook: Met deze app ga je wél je goede voornemens halen