Feit of fabel: aluminium in deodorant verhoogt de kans op borstkanker

Sport & gezondheid door Jeanine

Kijk jij wel eens naar de ingrediënten van je deodorant? Er staan een hoop ingewikkelde woorden op die je misschien niet zoveel zeggen. Eén daarvan springt er vaak uit: aluminiumchloride. Rumour has it dat aluminium in deodorant schadelijk zou kunnen zijn. Hoe zit dat nu eigenlijk?

Lees ook: Elke dag een glas appelazijn drinken? Dit is waarom je dat (niet) wilt doen

Aluminiumchloride

Denk jij wel eens na over het gebruik van je favoriete deo? Wat er precies in zit, is voor veel mensen toch een raadsel. Het fijne hoef je er misschien niet van te weten, maar het is toch prettig om te weten wat je op je huid spuit en wat daarvan wordt opgenomen. Daardoor luidt al een paar jaar de vraag hoe dat nu eigenlijk zit met de aluminiumchloride in deodorant.

Onderzoek van Zwitse kankerinstituut

Het gaat hierbij vooral om de antiperspirant. Enkele jaren geleden kwamen Stefano Mandriota en André-Pascal Sappino van het Zwitserse kankerinstituut met een onderzoek naar buiten. Er zouden tumoren kunnen ontstaan door lang gebruik van aluminiumchloride. Aangezien heel veel deo’s aluminium bevatten, werd daar iets scherper naar gekeken. Volgens de onderzoekers was er wel degelijk een link tussen het gebruik van deodorant en het ontstaan van borstkanker. Ze onderzochten de werking van aluminium door menselijke klieren na te bootsen in een muis en het stofje erin te spuiten. Daar had het wel degelijk een negatief effect. Hoewel sommige onderzoeken het tegenspreken, is er volgens Mandriota vooral weinig bewijs omdat het niet specifiek zou worden onderzocht.

Geen directe link

Cancer Research UK en National Cancer Institute spreken dit echter tegen. Het is wel zo dat aluminium door de huid kan worden opgenomen en oestrogeenachtige effecten kan veroorzaken. Het ontstaan en de groei van borstkankercellen kan door oestrogeen ook worden bevorderd. Dat het een directe link is met het ontstaan van borstkanker, is volgens het NCI niet bewezen. Er is dus nog geen uitsluitend verband tussen het gebruik van deo met aluminium en het ontstaan van borstkanker. Ook het KWF gaf in 2019 nog aan dat er geen directe link is. Er zou dus eerst meer onderzoek moeten worden gedaan. Dat klinkt geruststellend, maar het is logisch als je toch vraagtekens zet bij de kwestie. In dat geval kun je altijd voor een natuurlijke variant gaan, of eentje waar geen aluminium in zit.

 

Afgesloten zweetklieren

Dat er geen directe koppeling tussen de twee is, betekent niet direct dat aluminiumchloride niet schadelijk kan zijn voor je huid. Het stofje zorgt ervoor dat je zweetklieren worden afgesloten, waardoor je niet zweet. Dat is misschien prettig als je een grijs shirtje aan hebt, maar we zweten niet voor niets. Daarnaast kan het je huid ook irriteren.

Beeld: iStock

Lees ook: Hup die tuin in, want volgens onderzoek is tuinieren een work-out