De ultieme 'uit je winterdiptip'

Sport & gezondheid door Mariëlle
Een verschil als dag en nacht, een verschil als Kelly van der Veer en Victoria Koblenko en een verschil als Bach en Aqua. Zoveel verschillen zomer en winter van elkaar. Zo vrolijk als je in de zomer bent, zo deprimerend is de winter.

Blue monday is net in slow motion de revue gepasseerd, maar juist op die dag was het weer niet figuurlijk, maar letterlijk blue en scheen de zon volop. Nou, als dat dan de ergste dag van 2016 zou zijn, dan is het allemaal zo vreselijk nog niet. De dagen daarna zorgden helaas voor een inhaalslag. Het weer had de depressie weer te pakken en we raakten massaal in een wintersleur. We kunnen niet wachten tot het zomer is. Maar nee, hebben we geen tijdmachine? Dan maar een andere aanpak. Dan moeten we maar andere manieren vinden om uit onze winterdepressie te klauteren.


Chocolade

Er is nooit een slecht excuus om chocolade te eten. Van de smaak van chocolade word je altijd vrolijk. Nu kun je weer een heel goed excuus toevoegen aan het lijstje van redenen om chocolade te eten: het helpt je uit je winterdepressie. En dan natuurlijk zo puur en rauw mogelijk, ja ja die kennen we inmiddels. Mocht je nou heel toevallig niks 'beters' dan melkchocolade hebben (van Tony, met zeezout en karamel!) dan word je daar ook wel vrolijker van. Zegt een ervaringsdeskundige.

Champignons

Voeding heeft kilo's invloed op je humeur. Champignons is er ook zo één. Hierin zit namelijk een stofje wat je blij maakt. Volgens Rens Kroes is dit stofje perfect om uit je winterdepressie te komen. Voeg in de koude seizoenen wat vaker champignons toe aan je maaltijd. Begin de dag bijvoorbeeld met in knoflook en zeezout gebakken champignons en kluts daar een eitje doorheen. Heftig, maar wél een goede start van de dag. Dit is trouwens ook een goed katerontbijt.

Chlorella

De 'uit je winterdiptip' bij uitstek is toch wel chlorella. Het klinkt misschien wat eng (gorilla, cholera), maar als je de voordelen kent wil je niet meer zonder. Chlorella is een alg die gifstoffen uit je lichaam verwijdert (dit kun je de eerste week vaak wel merken in je buik), het immuunsysteem ondersteunt en je energielevel een enorme boost geeft. Dan is het ook nog eens goed voor je huid, haar en... waarvoor niet eigenlijk?


Sporten

Misschien niet de leukste 'uit je winterdiptip', want niet iedereen staat te springen om te sporten, maar van sporten ga je je echt beter voelen en dat heb je echt nodig in de winter. Je hoeft niet per se de deur uit en in de kou rondjes om het huis te rennen. Je kunt de drempel ook wat lager maken door thuis aan de slag te gaan. Zorg wel dat je gaat zweten en dat je hart je bloed extra snel door je lichaam laat razen. Er scheurt dan meer zuurstof naar je hersenen waardoor je je beter gaat voelen en meer energie krijgt. En dat wil je dan weer wel.

Seks

Sla je dat potje sporten toch liever over? Doe dan op z'n minst wat gymnastiekoefeningen tussen de lakens. Dan geef je je cardio ook een lekkere optater waardoor je bloed naar de volgende versnelling schakelt en die extra zuurstof je hersenen (en de rest van je lichaam) ook wel bereikt.

Hete mannen

Zoek een hete man om je aan op te warmen. Hoe heter, hoe beter.


Dwing de zomer af

Lukt het dan echt niet om die tijdmachine te bouwen? Dwing de zomer dan af! Trek je niks aan van die winter. Hoe koud het ook is, doe gewoon alsof het zomer is. Drink cocktails, pak een terrasje (wel onder de heater inderdaad), blijf fleurige zomerse kleurtjes dragen, denk heel hard aan hoe warm je het wel niet hebt en het zal vanzelf ook echt warmer aanvoelen. Of blijf binnen, doe je gordijnen dicht, zet de verwarming op een stand die in de sauna ook geaccepteerd zou worden, doe je ogen dicht and imagine!

Kun jij wat met deze 'uit je winterdiptips'?