Last van een slecht postuur? Zo fix je het

Sport & gezondheid door Maya Luz

Zit jij voor je werk dagelijks achter je computer? Dan is de kans groot dat dit een negatief effect heeft op je postuur. Een slecht postuur hebben is niet altijd even mooi en is ook niet goed voor je rug. Dit is hoe jij jouw postuur kunt fixen.

Lees ook: Telt pilates als krachttraining?

Beweeg!

Genoeg bewegen is voor ons allemaal belangrijk. Zeker als je last hebt van een slechte lichaamshouding kan dit erg goed zijn om te doen. Door je spieren te versterken, kun je gemakkelijker een goed postuur aanhouden. Sporten die erg nuttig zijn voor wanneer je dit probleem aan wil pakken zijn pilates en yoga.

Draag de juiste schoenen

Platte schoenen zijn de beste schoenen voor een goede lichaamshouding. Hakken zorgen ervoor dat je gewicht niet gelijk verdeeld wordt over je voet. Hierdoor ga je al snel in gekke houdingen staan om het gewicht beter te verdelen. We snappen dat je je hakken niet altijd kunt laten staan, maar als het even kan raden we zeker aan om platte schoenen te dragen.

Ga dagelijks even op de vloer liggen

Dit klinkt misschien gek, maar even op de vloer liggen is erg goed voor je lichaamshouding. Ga gedurende twee tot drie minuten even plat op je rug liggen. Gebruik hierbij geen ondersteuning zoals kussens. Probeer je lichaam te ontspannen. Je lichaam zal uit zichzelf een natuurlijke houding aannemen die bijdraagt aan het verbeteren van je postuur.

Doe rek- en strekoefeningen

Zeker als je de hele dag zit, is even rekken en strekken heel fijn. Doordat je lang achter elkaar in dezelfde houding zit, gaan je spieren verstijven en komen ze vast te zitten. Om dit te voorkomen is even rekken en strekken een fijne oplossing. Doe dit tien minuutjes per dag voor de beste resultaten. Ga tussen het werken door ook af en toe even lopen en gooi je schouders los.

Corrigeer jezelf

Heb je door dat je onderuit zakt? Corrigeer jezelf dan gelijk. Kijk in de spiegel naar hoe je correcte postuur eruit hoort te zien. Rol je schouders naar achteren en naar beneden in een ontspannen positie. Ga rechtop staan en span je buikspieren lichtelijk aan. Maak er een missie van om je postuur in de gaten te houden en tik jezelf op de vingers wanneer nodig. Zo bouw je een goede gewoonte op.

Til vanuit je benen, niet je rug

Een van de slechtste dingen die je kunt doen voor je postuur is tillen vanuit je rug. Je rug gaat hier namelijk nogal krom van staan, wat zeker niet de bedoeling is. Til daarom vanuit je benen en laat deze het zware werk doen.