Zo creëer je een goede basis in je relatie

Relaties door Lien

Wat is een relatie zonder een goede basis? We hebben hieronder een aantal onmisbare factoren voor een healthy relationship voor je op een rijtje gezet. Zo creëer je een fundament die jullie stevig in de relatie laat staan.

Vertrouwen

Een goede relatie kent vertrouwen, ongeacht wat dan ook. Dit is de belangrijkste bouwsteen van een gezonde band met je partner, want zonder vertrouwen wordt het al gauw een beetje toxic. Heb je geen gegronde reden om je partner te wantrouwen? Probeer dan je angst los te laten en toch vertrouwen op te brengen, of ga met elkaar in gesprek over de trust in jullie relatie.

Affectie

Misschien ontvang jij graag knuffels, terwijl je partner helemaal happy wordt van lieve woorden ontvangen en niet zoveel waarde hecht aan fysieke genegenheid. Dit heeft alles te maken met de vijf love languages: words of affirmation, touch, quality time, service and gifts. Iedereen heeft een eigen voorkeur voor de manier waarop hij of zij liefde ontvangt. Elkaars behoefte hierin kennen en daaraan proberen te voldoen, is een manier om te werken aan een goede basis.

Geduld

Heeft je partner veel stress, een slechte dag of negatieve stemming? Geduldig en flexibel zijn is het beste medicijn om zoiets niet je relatie te laten beïnvloeden. Het zorgt ervoor dat je niet vanuit je emotie reageert en eerst nadenkt wat het meest verstandig is in deze situatie – of wat je partner op dit moment van je nodig heeft. Ongeduld kun je dan ook het beste vermijden: dit laat spanning en een negatieve sfeer ontstaan.

Communicatie

Open communiceren is niet voor iedereen makkelijk, want praten over moeilijke onderwerpen kan enorm kwetsbaar voelen. Het kan zijn dat je moeilijke gesprekken liever vermijdt, om zo bijvoorbeeld gedoe te voorkomen of uit angst voor afwijzing van gevoelens en ideeën. Toch is het goed om je volledige kwetsbaarheid en ongefilterde zelf aan je partner te kunnen tonen.

Individualiteit

Als je verliefd bent wil je het liefst alles samen doen en 24/7 bij elkaar zijn. Wel is het gezond om ook genoeg dingen afzonderlijk van elkaar te ondernemen. Je geeft elkaar daardoor de ruimte en voorkomt dat je te afhankelijk van elkaar wordt. Vind je het moeilijk om alleen te zijn? Ga bijvoorbeeld afspreken met vrienden. Die vinden het meer dan fijn dat je - ondanks je verliefheid - toch nog genoeg tijd voor ze kunt maken.

Meer lezen: De 3 voornaamste redenen van ruzie in een relatie

Empathie

Ben jij een empathisch persoon? Dan kun jij je heel goed inleven in de ander en waarschijnlijk ook je partner goed begrijpen. De meest empathische mensen kunnen dit inlevingsvermogen opbrengen zelfs als ze het niet met hun partner eens zijn. En behalve dat dit dus een groot teken van empathie is, zou het ook een bouwsteen van een goede basis in een relatie vormen.