De 3 voornaamste redenen van ruzies in een relatie

Relaties door Lien

De vaatwasser vergeten uit te ruimen, spullen laten slingeren of te laat komen: er zijn talloze kleine ergernissen die kunnen leiden tot fricties binnen een relatie. Wat blijkt? Bijna al deze conflicten zouden te herleiden zijn naar 3 mogelijke oorzaken.

Ondanks een diepgewortelde liefde en welke mate van compatibiliteit dan ook, is het onvermijdelijk dat jij en je partner zo nu en dan botsen. Gelukkig bestaat er een manier om hier beter mee om te gaan, namelijk: herkennen wat de aanleiding is van zo'n meningsverschil. Volgens relatie-experts kun je dit bereiken door de drie voornaamste onderliggende redenen in gedachten te houden. Dit zijn ze:

Meer lezen: Niet meer verliefd? Dit zijn mogelijke signalen

3 oorzaken van ruzie in een relatie

  1. Behoefte aan controle. Bijna iedereen heeft behoefte aan een gevoel van controle. In een relatie heb je geen grip op het gedrag of de gedachten van de ander: je partner denkt misschien anders over bepaalde zaken of benadert een bepaalde taak op een andere manier. Dit kan bedreigend voelen, maar het hoeft geen struikelpunt te zijn. De oplossing is namelijk om simpelweg te ervaren dat deze verschillen mogen bestaan.
  2. Behoefte aan nabijheid. Ook nabijheid is een fundamentele bouwsteen voor een gezonde relatie. Wanneer deze behoefte niet wordt vervuld, kan dit al snel leiden tot een conflict. Hoe voorkom je dat? Stel jezelf kwetsbaar op en vertel waar je behoefte aan hebt. Dit kan lastig zijn om te doen, omdat dit je gevoel van controle uit het eerste punt wegneemt. Toch is het belangrijk om te uiten hoe je je voelt, in plaats van de tekortkomingen van je partner aan te wijzen. Dit is een simpele, maar effectieve manier om ruzies te voorkomen.
  3. Behoefte aan erkenning. We streven er allemaal naar om erkend te worden door onze partners, omdat dit een gevoel van veilige hechting creëert. Wanneer we dat gevoel missen kan er onenigheid ontstaan. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je iets voor je partner hebt gedaan en vervolgens geen blijk van waardering ontvangt. De oplossing is hierbij hetzelfde als bij het vorige punt. Geef aan waar je behoefte aan hebt.