Jaloezie in de liefde

Relaties door Donna

Je grote liefde vinden heeft één nadeel: iedere vrouw lijkt het op jouw vriend gemunt te hebben. Je kunt geen vrouw passeren zonder dat je beseft dat jij de állerleukste kerel hebt - en dat zij hem dus ook wel zal willen.

Het maakt daarbij niet uit of ze met een hoogzwangere buik en drie kinderen aan haar arm een dubbele buggy voortduwt; in de hoogste staat van alertheid beschouw je de situatie en klamp je je vast aan je geliefde. Nog net niet met ontblote tanden en één been opgetild om tegen hem aan te urineren. Hij is van jou, wraahhwr, als ze dát maar weet.

Dat is misschien wel het stomste en het meest ziekelijke aan verliefdheid: de jaloezie die erbij komt kijken. Een langbenige verkoopster is er vast en zeker op uit om zijn shirt van zijn lijf te trekken. Het knapkoppige kassameisje kan vast niet wachten om flink met jou af te rekenen. De barvrouw wil hem dronken voeren en te grazen nemen op de grootste tafel in de kroeg. En zijn exen? Ach ja, zijn exen. Die willen hem állemaal terug, daar twijfel je niet aan. Zelfs zijn nichtje lijkt erop uit om hem te versieren! En dat nog wel op de verjaardag van opa, het kreng!

Jaloezie in de liefde is een afspiegeling van twee dingen: je liefde voor hem én het tekort aan liefde voor jezelf. Met iedere dodelijke blik naar een andere vrouw, ben je eigenlijk bezig jezelf neer te maaien. Dat typeert jaloerse vrouwen toch wel het meest: ze zijn er meesters in om zichzelf te kleineren. Niet alleen in de relatie, maar op meerdere vlakken denken deze vrouwen over zichzelf in termen als 'dom', 'zielig', 'lelijk' en 'nietszeggend'. De jaloezie die zij voelen, is daarmee slechts hun eigen onzekerheid geprojecteerd op een slachtoffer. Meestal iemand die zij beschouwen als 'wel de moeite waard', omdat die ander op een bepaald niveau datgene bezit wat jaloerse vrouwen in zichzelf denken te missen. Om dat punt te ondersteunen moet je je maar eens voorstellen dat een lelijke, dikke hobbit probeert om je vriend te versieren. Het laat je koud - en waarom? De hobbit is niet bedreigend voor je, daar kun je jezelf naast zetten zonder geconfronteerd te worden met je eigen imperfecties. Sterker nog, naast die hobbit ben jij een übervrouw! Je voelt je geweldig!

Weer zo'n valse aanname: er vanuit gaan dat jouw vriend in jou de vrouw der vrouwen zoekt. Net zo vals als dat iedere vrouw jouw vriendje wel zou willen. Vind je het gek dat je onzeker en jaloers bent: je kunt toch nooit voldoen aan het ideaalbeeld dat je zelf gesteld hebt? Dus loop je daar, krampachtig knijpend in de hand van je geliefde, bijna in doodsangst om door de mand te vallen. Iedere mooie vrouw zou er zogenaamd voor kunnen zorgen dat jouw vriend inziet dat jij helemaal niet zo leuk bent als hij dacht.

Maar het meest ironische is nog wel dat hij je allang ziet voor wie je bent. En dat hij het ideaalbeeld dat je stelt, zelf helemaal niet in zijn hoofd heeft. Degene die jou niet leuk vindt, is niet je vriend. Dat ben je zelf. Je kunt dus fictief kassameisjes slachten tot je er een diploma voor krijgt; de betaling is en blijft voor jou.