Make-up kwasten schoonmaken op deze manier

Make-up door Lien

Make-up kwasten wil je op tijd schoonmaken! We vertellen je hoe je dit het beste doet, zodat je de volgende keer weer schone, frisse brushes gebruikt.

Waarom kwasten schoonmaken?

Allereerst: waarom is het eigenlijk verstandig om ze schoon te maken? Nou, make-up resten, huidschilfertjes en bacteriën hechten zich aan de kwasten. Het is daarom niet zo fris om deze onzuiverheden de volgende keer weer op je gezicht aan te brengen. Plus: je poriën raken hiervan verstopt en het kan zelfs puistjes of ontstekingen veroorzaken. Genoeg redenen om je brushes van een grondige reiniging te voorzien. Hoewel dagelijkse reiniging niet per se vereist is, raden we wel aan om dit wel wekelijks te doen, vooral als je je kwasten dagelijks gebruikt. Zo behoud je hun hygiëne en functionaliteit. Hier zijn een paar tips die je helpen om je kwasten in optimale staat te houden!

Zo reinig je je make-up kwasten

Met een reiniger

Een optie is om een speciale reiniger voor kwasten te gebruiken. Dit is een soort zeep die speciaal ontwikkeld is voor het schoonmaken van make-up brushes. Deze reinigers worden meestal geleverd in de vorm van een spray. Spray wat reiniger op de kwasten en veeg ze vervolgens schoon met een tissue of doekje. Deze reinigers bevatten vaak alcohol, wat helpt om bacteriën te verwijderen.

Met shampoo

Een andere simpele manier om je kwasten schoon te maken is door shampoo te gebruiken in combinatie met water. Tip: gebruik een babyshampoo, deze bevat vaak een schonere ingrediëntenlijst. Maak een sopje van shampoo en water. Doop de kwasten erin en gebruik je vingers om het vuil eruit te wateren. Zorg ervoor dat alleen de haren nat worden. Je zult snel merken dat het water van kleur verandert door het verwijderde vuil. Gebruik alleen koud of lauw water, een te hete temperatuur kan de kwasten beschadigen.

Met olijfolie en afwasmiddel

Nog een optie! Gebruik een mengsel van olijfolie en afwasmiddel. Deze manier doodt niet alleen bacteriën, maar is ook verzorgend voor de haren van je kwasten. Zorg ervoor dat je ongeveer evenveel olijfolie en afwasmiddel gebruikt. Te veel olijfolie kan namelijk leiden tot vettige kwasten. Aan de andere kant is een overschot aan afwasmiddel ook niet gewenst. Dus, 50/50. Meng de olijfolie en het afwasmiddel op een schoteltje en doop de kwasten erin. Spoel ze af met water en laat ze drogen. Als je kwasten echt een grondige schoonmaak nodig hebben, gebruik dan zeker deze manier.

Meer lezen: Zo blijft je make-up langer zitten

Last, but not least: wees voorzichtig bij het schoonmaken van je kwasten. Wrijf niet te hard over de haren, maar maak in plaats daarvan strijkende bewegingen. Buig de kwasten na het schoonmaken voorzichtig terug in hun oorspronkelijke vorm, zodat ze goed kunnen drogen. Het beste laat je ze liggend drogen op een doekje, niet rechtop. Laatste tip: bewaar je kwasten op een schone plek.