Make-up kwasten schoonmaken: do's en don'ts

Make-up door Maya Luz

Schone kwasten gebruiken voor je make-up is een must. Vieze kwasten veroorzaken puistjes en je kunt onbedoeld producten met elkaar mengen, wat ook niet de bedoeling is. Om de zoveel tijd is het dus goed om je kwasten grondig te reinigen. Dit zijn alle dingen die je wel en niet moet doen als jij jouw kwasten gaat schoonmaken.

Lees ook: De 35 make-upmerken voor veganisten

Do: Was je kwasten regelmatig

Make-up kwasten komen dagelijks in contact met je huid. Dit zorgt ervoor dat er bacteriën in je kwasten kunnen gaan zitten die jou vervolgens puistjes kunnen opleveren. Om dit te voorkomen is het dus verstandig om je kwasten regelmatig te reinigen. Als je (bijna) dagelijks make-up draagt kun je dit het beste iedere week een keer doen. Eens in de twee weken is ook prima als je wat minder vaak make-up draagt. Zeker als je een gevoelige huid hebt of snel last krijgt van puistjes, is dit een must!

Don't: Je vieze en schone kwasten bij elkaar zetten

Aan vieze kwasten zitten bacteriën. Als je schone kwasten in hetzelfde bakje zet als je vieze kwasten, kunnen deze bacteriën zich makkelijk en snel verspreiden. Je schone kwasten zijn dan eigenlijk niet meer helemaal schoon. Daarnaast kan er product afgeven op je schone kwasten, wat ertoe kan leiden dat je straks eyeliner op een oogschaduwkwast hebt zitten. Het is daarom beter om twee aparte bakjes te hebben voor je kwasten. Als je ziet welke kwasten er vies zijn, zal je ook sneller geneigd zijn om ze schoon te gaan maken!

Do: Je kwasten wassen met een reiniger op alcoholbasis

Je hoeft je kwasten niet altijd diep te reinigen. Als je een oogschaduwkwast wil gebruiken waar al product op zit, kun je dit makkelijk en snel schoonmaken met een reiniger op alcoholbasis. Dit doodt de bacteriën en verwijdert het product dat al op de kwast zit. Voor een diepere reiniging kun je het beste een zachte shampoo of kwastenreiniger gebruiken. Probeer bijvoorbeeld de cleanser van Beautyblender. 

Don't: Je kwasten drogen met een föhn of in de zon

De haren in je kwasten zijn kwetsbaar, hier moet je dus voorzichtig mee omgaan. Het kan vervelend zijn dat het even duurt om je kwasten te laten drogen, toch is ze drogen met een föhn niet verstandig. Ook zonlicht is niet de oplossing. De hitte kan de haren in je kwasten beschadigen. Daarnaast kunnen ze door een föhn te gebruiken, ook verkeerd opdrogen waardoor de haren een totaal andere kant op gaan staan. Geduld is dus een schone zaak!

Do: Je kwasten met zorg wassen en drogen

Wanneer je de kwasten gaat reinigen, doe dit dan met geduld en wees vooral voorzichtig. Maak je kwasten een beetje nat en breng de reiniger aan. Draai vervolgens rondjes met de kwast over je hand of een speciale mat, zoals deze van Sigma. Duw niet te hard op je kwasten. Je kunt na het reinigen met je vingers het overtollige water uit je kwast duwen. Zorg er hierbij ook voor dat de haren in de juiste richting staan. Laat je kwasten vervolgens volledig drogen voordat je ze weer gaat gebruiken.

Don't: Je kwasten rechtop laten drogen

Als je kwasten schoon zijn, zul je waarschijnlijk de neiging hebben om ze direct weer terug te zetten in het hiervoor bestemde bakje. Toch is dit niet verstandig. Als je kwasten rechtop laat drogen, komt er water in het gedeelte van de kwast waar de haren vastgeplakt zijn. Dit zorgt ervoor dat de lijm los kan laten en dat er haren uit je kwast vallen. Droog je kwasten daarom liggend of het liefst op zijn kop. Je kunt dit doen door ze bijvoorbeeld ondersteboven op te hangen aan je wasrek met behulp van een elastiekje. En voor wie het zichzelf graag nog makkelijker maakt, zijn er speciale droogrekjes voor, zoals deze van Sigma.

Lees ook: Welke foundations kun je het beste gebruiken als je acne hebt?