Zouden we eigenlijk onze deodorant ’s avonds aan moeten brengen?

Lichaam door Maya Luz

Deodorant opdoen is voor ons allemaal een vast onderdeel van onze ochtendroutine, toch? Het is net als je tanden poetsen en je haar borstelen, je doet het iedere ochtend zonder er te veel bij na te denken. Maar zouden we eigenlijk onze deodorant in de avond aan moeten brengen? Dit is waarom je deodorant aanbrengen moet toevoegen aan je avondroutine.

Lees ook: Waarom je beter geen parfum kunt dragen in de zon

Deodorant vs. Anti-transpirant

Voordat we je uitleggen waarom je deo in de avond aan zou moeten brengen, moeten we eerst het onderscheid maken tussen deodorant en anti-transpirant. Het aanbrengen van je deo in de avond in plaats van in de ochtend heeft namelijk alleen nut als je anti-transpirant gebruikt. Als jij alleen een product gebruikt dat de geur van zweet verbloemt, maakt het niet uit wanneer je het aanbrengt. Gebruik je een product dat ervoor zorgt dat je minder zweet, dan maakt je timing wel uit.

Waarom je deo in de avond moet aanbrengen

In de avond wordt je lichaamstemperatuur lager, wat betekent dat je minder zweet. Wanneer je zweetklieren minder actief zijn, kunnen ze de ingrediënten van je anti-transpirant beter opnemen. Terwijl je slaapt, heeft het product de tijd om goed in te trekken en effectief je zweetklieren te blokkeren. In de ochtend zijn je zweetklieren actiever en is het moeilijker voor je antitranspirant om goed zijn werk te doen.

Een andere belangrijke factor om rekening mee te houden is je doucheroutine. Deodorant aanbrengen net na het douchen is een fout die veel mensen maken. Anti-transpirant is namelijk veel effectiever op een droge huid. Het laagje water op de huid blokkeert je antitranspirant en zorgt ervoor dat de chemische reactie die plaatsvindt, niet op de juiste plek plaatsvindt. Het gebeurt nu op het bovenste laagje van je huid en niet in je poriën waar dit zou moeten gebeuren. Als je graag in de avond douchet, raden we aan om ervoor te zorgen dat je oksels goed droog zijn voordat je je deo aanbrengt. Droog jezelf grondig af en wacht eventjes met je deodorant aanbrengen om er zeker van te zijn dat je huid goed droog is. En stel, je hebt in de avond je deo aangebracht en gaat de volgende ochtend douchen, wat gebeurt er dan? Je wast de deo er dan niet af! De actieve ingrediënten in anti-transpirant blijven tot wel 24 uur actief, soms zelfs langer. Doordat dit diep in je poriën is getrokken, was je het effect niet weg als je gaat douchen!

Lees ook: Om deze redenen kun je ’s ochtends beter koud douchen