Waarom je beter geen parfum kunt dragen in de zon

Lichaam door Juliët

Sprayen, sprayen en nog meer sprayen. We houden nou eenmaal van parfum. Vooral dat ene geurtje doet je denken aan je favoriete vakantiebestemming. Heerlijk! Alleen brengt het sprayen in de zomer toch wat nadelen met zich mee. Wij gaan je vertellen waarom je beter geen parfum kunt dragen in de zon!

Parfum in de zon

Heerlijk de zon en het heeft ook nog eens een positieve invloed op onze huid en gezondheid. Toch is het niet altijd rozengeur en maneschijn. Wat smeer jij op je huid als jij de zon ingaat? Waarschijnlijk is het wel een product waar parfum in zit. En dat is nou net hetgeen wat je niet moet doen. Parfum kan er namelijk voor zorgen dat je huid vatbaarder wordt voor de zon. Parfum kan overal inzitten. Denk aan je foundation of je dagcrème. Geurtjes die jij op doet of in bepaalde producten zitten, zijn vaak complex en bevatten verschillende chemicaliën. Parfum kan zorgen voor een bepaalde irritatie of allergische reactie. In combinatie met zonlicht wordt dit nog eens extra versterkt. Zo kun je last krijgen van vlekken of huidverkleuring. De reactie hoeft niet altijd gelijk zichtbaar te zijn. Het kan alleen wel op langetermijn bepaalde huidschade verrichten of zorgen voor huidveroudering. Bekijk daarom altijd extra goed welke ingrediënten er in jouw producten zitten.

 

Vormen van irritatie

Er zijn verschillende vormen van irriatie die je kunt krijgen als je huid reageert op parfum. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet:

  1. Irritatie: de stof beschadigt de huid direct.
  2. Allergische reactie: Het afweersysteem reageert overgevoelig op een bepaalde stof.
  3. Fotoxische reactie: de huid wordt beschadigd doordat het stofje op de huid met zonlicht reageert.
  4. Zonneallergie: de huid raageert heftig op normale blootstelling aan de zon. Dit staat los van producten die je op je huid smeert. 

Oplossing

Mocht je last hebben van irritaties rondom je huid na het sprayen van parfum? Je zou er dan voor kunnen kiezen om de parfum op je kleding te sprayen. In ieder geval op plekken op de huid waar de zon geen toegang toe heeft. Ook zou je vaseline op je huid kunnen smeren en daar de parfum op doen. Vaseline zorgt er ook nog eens voor dat de geur vééél langer blijft zitten. Een welbekende parfum die speciaal ontwikkeld is voor de zon, is Jil Sander Sun. Met deze geur kun je met een gerust hart in de zon zitten en is ook niet schadelijk voor de huid. Ideaal toch? De geur geeft je het ultieme vakantiegevoel.