Zweetvoeten: Hoe kom je er vanaf?

Lichaam door Monique

Weg met die zweetlucht
Zweetvoeten verspreiden vaak nare geurtjes waar niemand zich prettig bij voelt. Zweet zelf stinkt niet, de nare geur wordt vaak veroorzaakt door bacteriën die te lang op de huid hebben gelegen. Bacteriën vinden het heerlijk om op warme en vochtige plekken te gaan zitten; voeten en oksels zijn daar dus ideale plekken voor.

Om vieze geurtjes te voorkomen is het belangrijk dat je je voeten goed en vaak wast. Dit kan gewoon met zeep en water, maar ook met bacteriedodende middelen. Hierdoor verdwijnen de bacteriën en zal het minder erg stinken. Voor een écht schoon gevoel is een voetenbadje ook heerlijk. Vergeet niet om je voeten daarna goed af te drogen, zodat er geen nieuwe bacteriën of zelfs schimmels kunnen ontstaan.

Schone schoenen & sokken
Ook je schoenen kunnen een bron zijn van stank. Als je je schoenen al een tijdje draagt, kunnen deze ook gaan stinken. Om dit te voorkomen kun je talkpoeder in je schoen strooien: dit houdt je voeten droog, doordat de talk het zweet opneemt.


Wil je liever geen open schoenen aan, dan is het goed om iedere dag schone, katoenen sokken te dragen. Trek liever geen sokken aan waar polyester in verwerkt zit: door dit stofje wordt het juist broeierig in je schoenen, doordat lucht niet door polyester heen kan.

Verder is het natuurlijk goed om niet iedere dag dezelfde schoenen te dragen, maar juist af te wisselen. Hierdoor kunnen de schoenen goed luchten.

Grootmoeders tips

  • Smeer je voeten, na een goede wasbeurt, in met zinkolie en trek direct schone sokken aan;
  • Maak een mengsel van zout en de groene schil van noten. Laat dit twee uur in je voeten trekken;
  • Was een week lang iedere dag je voeten en smeer ze nadien in met handcrème;
  • Neem twee weken lang iedere dag een voetenbadje, bestaande uit water en azijn.


Huisarts
Heb je alles al geprobeerd en lijkt niets te werken? Dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Samen kunnen jullie kijken naar oplossingen. Mocht je liever zelf eerst proberen om van je zweetvoeten af te komen, dan zijn de volgende middeltjes misschien iets voor jou! Deze producten zijn allemaal gewoon te koop bij de drogist.


Pedispray tegen zweetvoeten, via Drogisterij.net, ?9,95


Scholl Frisse Voetenspray, via Drogisterij.net, ?9,95


Scholl Voetenmousse, via Drogisterij.net, ?7,95


Heb jij weleens ? hoe vervelend ook ? last van zweetvoeten? Wat zijn jouw tips om er vanaf te komen?