Je mond dichttapen tijdens het slapen? Dit moet je erover weten

Sport & gezondheid door Maya Luz

Tiktok staat vol met nuttige hacks, niet alleen op het gebied van make-up en kleding, maar ook voor je nachtrust. Je mond dichttapen voordat je gaat slapen, zou ervoor zorgen dat jij iedere nacht heerlijk doorslaapt. Maar hoe werkt dit dan precies? Wij leggen het je uit.

Lees ook: Ben je een avondmens? Dan herken je deze 8 dingen

Wat is het en hoe werkt het?

'Mouth taping' is precies wat je denkt dat het is. Je tapet als het ware je mond dicht met een klein stukje tape. Het doel hiervan is dat je stopt met door je mond ademen terwijl je slaapt. Door je mond ademen terwijl je slaapt lijkt onderschuldig, maar dit is het niet altijd. Door door je mond te ademen, kan je lichaam minder goed de lucht die je inademt filteren. Hierdoor kan je sneller ziek worden. Daarnaast kan door je mond ademen er ook voor zorgen dat je minder speeksel aan gaat maken wat kan leiden tot het hebben van een droge mond.

Door je mond dicht te plakken terwijl je slaapt, ga je uit automatisme door je neus ademhalen. Dit kan helpen tegen snurken en het hebben van slechte adem in de ochtend.

Wie kan hier beter niet aan beginnen?

Je mond dichtplakken met een klein stukje tape klinkt misschien onschuldig, maar het is niet voor iedereen even veilig. Mensen die last hebben van slaapapneu kunnen beter niet aan mondtapen beginnen. Ditzelfde geldt voor iedereen met een ademhalingsprobleem of slaapprobleem, of een combinatie van beide. Verder raden we het ook af voor mensen die hard snurken en mensen die last hebben van een dichtzittende neus. Tijdens een verkoudheid kun je de tape dus beter laten liggen.

Zo doe je het zelf

'Mouth taping' is waarschijnlijk niet helemaal zoals je het je voorstelt. Je gebruikt geen groot stuk tape om je bond te bedekken. In plaats daarvan gebruik je twee kleine stukjes tape die speciaal gemaakt zijn met dit doel voor ogen. Deze plak je over je mond voordat je gaat slapen en je haalt ze er weer af zodra je wakker bent. Je hoort de tape verticaal aan te brengen over je lippen, om ze zonder te veel kracht bij elkaar te houden. Het is niet de bedoeling dat de tape je hele mond bedekt. Het gaat erop dat je mond wordt aangemoedigd om dicht te blijven zodat je door je neus gaat ademen.

Alternatieven

Zie jij je mond dichtplakken tijdens het slapen niet helemaal zitten? Dan zijn er ook andere manieren om meer door je neus te ademen in je slaap. Zo kun je je slaaphouding veranderen. Op je zij slapen zorgt er bijvoorbeeld voor dat je minder door je mond ademt. Je hoofd en bovenrug verhogen terwijl je slaapt helpt ook. Verder kun je ook gebruik maken van een luchtontvochter of speciale neusstrips.

Lees ook: Deze slaapgewoonte wil je vermijden