Wat zijn hondsdagen (en hoe houdt je je eten deze dagen vers)?

Eten door Juliët

De Hondsdagen zijn inmiddels begonnen! Nee de naam heeft niks met een hond te maken. Het gaat over een periode waarin het vaak warm en broeierig is en waarin je eten vaak eerder kapot gaat. Je leest het goed. Let dus in deze dagen extra goed op wat je wel en niet buiten de koelkast bewaard. Wij gaan je vertellen hoe het zit.

Hondsdagen

Misschien heb je nog nooit van de term hondsdagen gehoord. Dat zou best kunnen, want waar staat de naam eigenlijk voor? Hondsdagen komt uit de tijd van de Grieken en Romeinen en is afgeleid van de sterrenkunde. De hondsster Sirius is onderdeel van het sterrenbeeld de Grote Hond en is tijdens deze dagen niet te zien. De periode hondsdagen loopt van 20 juli tot 20 augustus. Door het broeierige en explosieve weer, is het tijd om op te passen. Je eten kan namelijk behoorlijk snel bederven. Micro-organismen kunnen nog sneller groeien en dat doen ze het liefst op etenswaar dat snel kan bederven. Met name vlees(waren), kaas, zuivelproducten, vis, eieren en fruit gaan sneller kapot tijdens deze dagen. Schimmels en bacteriën groeien sneller en zodra er voldoende vocht en voeding is, verdubbelen zij zich in een nog hoger tempo. Laten we dit nou net niet willen.

 

 

Tips om eten vers te houden

  • Mocht je nou je restjes eten willen bewaren? Laat het eten afkoelen door het in een bakje in een laagje koud water te zetten. Zet het daarna in de koelkast of vriezer. Zodra je eten nog te warm is, kan het eten alsnog bederven. In de vriezer kan er ijsvorming ontstaan. Dit moeten we niet hebben. 
  • Ontdooi vlees in de koelkast. Je hebt misschien de neiging om het vlees op het aanrecht te laten ontdooien, maar doe dit vooral niet. Leg een avond van te voren het vlees uit de vriezer en leg het in de koelkast. Ben je daar iets te laat mee, gebruik dan de ontdooistand bij de magnetron. 
  • Bederfelijk voedsel weggooien bij de 'teminste houdbaar tot' datum. Misschien eet je normaal na een paar dagen over datum het eten nog op. Doe dit alleen nu niet. Let met de Hondsdagen extra goed op de houdbaarheidsdatum. 

 

Twijfel? Dan is het nee

Je hebt eten over en je wilt het zo graag bewaren. Bewaar het zo snel mogelijk in de koelkast. Normaal gesproken adviseert het Voedingscentrum om bederfellijke etenswaren niet langer dan 2 uur buiten de koelkast te bewaren. Met de Honsdagen moet je al helemaal oppassen. De limiet kan namelijk een stuk korter zijn. Twijfel je nou echt of je het eten nog wel kunt nemen. Gooi het weg! Je zit er namelijk vast niet op te wachten om je tijd in de zomer op de wc door te brengen. Let dus tijdens deze periode even extra op je eten en verder ga lekker genieten! Dat is het belangrijkste.

 

 

.