Nieuwe lifestyle trend: mindful eten

Eten door Lien

Mindful eten. Het klinkt als een heel ingewikkeld en vermoeiend dieet, maar eigenlijk valt het best mee. Het komt er op neer dat je iets bewuster omgaat met voeding. Je weet wel, zodat je je niet schuldig voelt na het achterover gooien van een zak chips of dat je eraan denkt een appel af te spoelen om zo minder pesticiden binnen te krijgen.

Mindful eten

In plaats van snel, snel, snel, sta je erbij stil wat je nou precies eet – en welke producten je koopt wanneer je in de supermarkt staat. Al is dat laatste meer een soort mindful winkelen. Maar goed, het gaat dus over het bewust aandacht besteden aan aspecten die met eten te maken hebben. In plaats van gedachteloos en op de automatische piloot je voedingsschema af te werken, bedenk je je waar jij, je smaakpapillen en je lichaam nou echt behoefte aan hebben. Iedere dag hetzelfde ontbijten gaat na een tijdje vervelen en vitaminetekorten oplopen is ook geen pretje. Dus, minder impulsief en bewuster.

Ook interessant: Griep? Eet dan deze voeding om te herstellen

Hoe doe je dat?

Het toepassen van deze nieuwe eetgewoonte kan er op allerlei manieren uitzien. Volgens sommigen gaat het er hierbij om dat je meer in het moment aanwezig bent als je eet. Het gebruiken van je zintuigen en jezelf de tijd geven om je maaltijd te nuttigen. Deze concentratie zou tot een dieper begrip over je relatie met voeding leiden. Volgens anderen gaat mindful eten juist over iets totaal anders, namelijk het bewuster inrichten van je voedingspatroon. Dit ziet er dan weer uit als zorgvuldig bedachte boodschappenlijstjes of een schema waarin je je inname van vitamines en mineralen bijhoudt. Het is dus maar net welke betekenis je er zelf aan geeft en hoe je dit wilt invullen.