Zo voorkom je rode wijnvlekken op je tanden

Eten door Maya Luz

Heerlijk, een glaasje rode wijn! Van een rood wijntje kunnen we allemaal wel lekker genieten. Het enige jammere eraan is dat het zulke vervelende vlekken kan geven, niet alleen in je kleding maar ook op je tanden! Zo voorkom je rode wijnvlekken op je tanden.

Lees ook: Tandenknarsen: hoe zit dat?

Poets je tanden voordat je aan de rode wijn gaat

Als je net een glas rode wijn op hebt en je ziet je tanden, heb je misschien direct de neiging om je tandenborstel en tandpasta erbij te pakken. Doe dit niet! Dit kan namelijk je tandglazuur beschadigen. Door de hoge zuurgraad van rode wijn, zijn je tanden namelijk kwetsbaarder voor slijtage. Poets je tanden een uurtje voordat je de wijnfles opentrekt. De wijn hecht zich namelijk aan tandplak. Als je je tanden net hebt gepoetst, heeft de wijn zo min mogelijk plak om zich aan te hechten.

Drink bruisend water

Het drinken van een glas water tussen de glazen wijn door is erg verstandig, maar niet alleen om je enigszins nuchter te houden. Het kan ook voorkomen dat je tanden verkleuren door de wijn. Neem een slok bruisend water en spoel het rond in je mond. Hierdoor kunnen de bubbels de rode wijn losweken en vlekken weg schrobben.

Eet kaas

Kaas en rode wijn zijn een match made in heaven. Het eten van kaas bouwt calcium op, verwijdert vuil en beschermt je tanden tegen zuren. Kaas maakt het dus moeilijker voor de wijn om je tanden te verkleuren.

Eet veel vezels

Naast kaas, is eten dat rijk is aan vezels ook een fijn hulpmiddel om rode wijnvlekken mee te voorkomen. Eten dat veel vezels bevat zoals spinazie, spruitjes en aardappels. zorgt ervoor dat je meer speeksel aanmaakt. Je speeksel helpt vervolgens met het schoonmaken van je tanden terwijl je kauwt.

Drink geen witte wijn voordat je aan rood begint

Als je eenmaal aan wijn begint, wil je allerlei verschillende soorten proeven. Je gaat van een verdejo naar een pinot noir en van de pinot noir weer naar een chardonnay. Probeer dit niet te doen, als je je tanden vlekvrij wil houden. De zuurgraad in witte wijn kan je glazuur aantasten. Hierdoor kan de rode wijn beter aan je tanden blijven plakken en dus voor vlekken zorgen.

Gebruik de limoen techniek

Ons laatste redmiddel is er eentje die je niet te vaak moet gebruiken. Citrusvruchten zijn namelijk ontzettend zuur en kunnen schadelijk zijn voor je tandglazuur. Mocht je echt in hoge nood zijn en snel je tanden schoon moeten maken, dan is dit de manier om dat te doen. Als je in een bar of restaurant bent, kun je bij de barman vragen om een stukje limoen. Wrijf deze voorzichtig langs je tanden en lippen om deze schoon te maken. De vlekken zullen direct verdwijnen. Het is een super handig trucje, maar gebruik hem met mate!

Lees ook: De 5 lekkerste variaties op ijskoffies