De 5 lekkerste variaties op ijskoffies
Zelfs de echte coffee addicts raken uitgekeken op hun standaard bakkie pleur. Vooral bij hoge temperaturen ben je toe aan iets frisser. Een groot glas ijskoffie is jouw redder in nood op een warme, benauwde dag. Deze 5 variaties op ice coffee wil je écht eens proberen.
Lees ook: Energie in de ochtend zonder cafeïne
Tip van ons: longdrinkglazen zoals Picardie zijn perfect voor ijskoffies.
1. IJskoffie met banaan
Klinkt superfancy, deze ijskoffie met banaan, maar eigenlijk is het gewoon een smoothie met cold brew coffee. Dit is net iets anders dan je normale bakkie pleur. Waar je koffie normaal gesproken met warm water zet, schenk je bij een cold brew koud water over gemalen koffie. Het kopje zwart goud moet vervolgens nog heel wat uren trekken, waardoor hij wat zoeter wordt. Je kunt dit heel goed zelf doen, maar gelukkig bestaan er inmiddels ook cold brew cups of capsules voor je koffiemachine.
Dit heb je nodig:
- 120 ml melk (soja-, amandel- of havermelk kan ook)
- 120 ml cold brew
- IJsklontjes
- 1 tl koffiesiroop naar smaak
- Halve rijpe banaan
Dit moet je doen:
- Pak een hoog glas en doe de ijsklontjes hierin.
- Doe de banaan, siroop en melk samen in de blender. Blend alles tot het lekker glad is.
- Zet een kopje koffie en giet de koffie over de ijsklontjes als hij koud is.
- Giet vervolgens de mix van banaan, siroop en melk eroverheen.
- Nog niet zoet genoeg? Doe er dan nog een beetje siroop naar smaak bij. Wees zuinig, want voor je het weet springt het glazuur van je tanden.
Bron: All Recipes
2. Amandelmelk frappuccino
Ah, de frappuccino! Inmiddels bekend als hét drankje van Starbucks. Een stukje hemel in een beker, maar drie keer in de week een frappuccino halen wordt toch vrij prijzig. Maak ‘m daarom eens lekker zelf!
Dit heb je nodig:
- 240 ml amandelmelk (gezoet of ongezoet)
- Handjevol ijsklontjes
- 2 espresso’s
- 1 tl honing
- Optioneel: een halve theelepel vanille-extract
Dit moet je doen:
- Doe de amandelmelk, espresso’s, honing en ijsblokjes in een blender.
- Blend alles tot het een glad geheel is en schenk het daarna in je glas.
- Ook lekker met een toef slagroom of extra honing.
Bron: All Recipes
3. Simpele iced cappuccino met hazelnootsiroop
Het voordeel van siroop gebruiken is dat je zelf kunt bepalen hoeveel je erin doet. Voor dit recept raden we ongeveer 25 milliliter aan, maar meer (of juist minder) kan ook. Heeft jouw koffiemachine een functie voor koude koffie? Dat is extra handig, want dan hoef je niet te wachten tot de drank afkoelt. Je kunt de espresso ook in de koelkast zetten en even laten afkoelen. Direct over de ijsklontjes schenken kan ook, maar je koffie is dan wel iets minder koud.
Dit heb je nodig:
- 160 ml soja- of havermelk
- 1 espresso
- Handjevol ijsklontjes
- 25 ml hazelnootsiroop
Dit moet je doen:
- Vul een hoog glas met ijsklontjes en doe de soja- of havermelk hierin.
- Giet de hazelnootsiroop hier overheen.
- Vul het glas aan met de espresso.
- Even goed roeren en genieten maar!
4. IJskoffie met vanille-ijs en slagroom
Zin in een romigere ijskoffie? Dan is deze variant met een bolletje vanille-ijs misschien iets voor jou. Ideaal als je je vrienden eens wat anders wil serveren dan wijn, of als je ‘s avonds onderuitgezakt op de bank zit.
Dit heb je nodig:
- 100 ml melk
- 150 ml koffie
- Paar ijsklontjes
- 1 bolletje vanille-ijs
- Slagroom
- Kaneel
Dit moet je doen:
- Doe de melk, koffie, ijsklontjes en het vanille-ijs in de blender en blend dit tot een glad geheel.
- Pak een hoog glas en giet de mix hierin.
- Maak je ijskoffie af met slagroom.
- Wil je je koffie nog zoeter? Doe er dan eens een banaan, koffiesiroop of honing bij.
Bron: Leuke Recepten
5. Vanille latte
Behoefte aan een simpele ijskoffie zonder gedoe? Deze iced vanilla latte is net zo lekker en kost je slechts een paar minuten om te maken.
Dit heb je nodig:
- 1 kop koffie
- 2 – 3 el melk
- Handjevol ijsblokjes
- 1 tl vanille-extract
Dit moet je doen:
- Pak een hoog glas en doe de ijsblokjes hierin.
- Doe hier een theelepel vanille-extract bij.
- Zet een kopje koffie. De koffie hoeft niet per se koud te zijn.
- Schenk de koffie over het ijs en maak af met de melk.