Dit is alles wat je moet weten voordat je naar Pride gaat als ally

De maatschappij door Maya Luz

Deze week is het Pride in Amsterdam. Gedurende de hele week is er van alles te doen en op zaterdag vindt de jaarlijkse boten parade plaats in de grachten. Ben jij zelf niet queer, maar ben je wel van plan om naar Pride te gaan? Dit is wat je erover moet weten om een goede ally te zijn.

Lees ook: Deze week is het Pride! Zo style jij je outfit

Pride is ooit begonnen als protest

Pride is tegenwoordig vooral een leuk feestje. Het is kleurrijk en vrolijk en vooral leuk om te bezoeken. Wat belangrijk is om te beseffen, is dat dit niet altijd zo is geweest. In 1977 werd de eerste protestmars georganiseerd voor homorechten in Amsterdam. Dit gebeurde in solidariteit met de LHBTI+ beweging die gaande was in de Verenigde Staten. De eerste Pride die begint te lijken op hoe het er vandaag uitziet, werd in 1996 georganiseerd. Sindsdien is het evenement uitgegroeid tot een groot feest. Als je naar Pride gaat, is het altijd goed om stil te staan bij hoever we al zijn gekomen als het op rechten voor LHBTI+'ers aankomt, maar ook bij hoeveel er nog moet gebeuren.

Sta je plek op een boot af aan een LHBTI+'er

Heb jij een plekje weten te bemachtigen op een van de boten tijdens de Canal Parade. Hartstikke leuk! Toch zouden we sterk aanraden om je plekje af te staan aan iemand uit de LHBTI+ gemeenschap als je de mogelijkheid krijgt. Het is tenslotte een evenement voor mensen binnen deze gemeenschap. Je plekje afstaan geeft aan dat jij je hier bewust van bent. Het is eigenlijk niet jouw feestje, hoe stom dat ook klinkt. Zie jezelf als een gast bij iemand anders feestje.

Maak geen ongepaste opmerkingen

We gaan ervan uit dat als je naar Pride gaat, dat je hartstikke accepterend bent richting de LHBTI+ gemeenschap. Maar ook al ben je een ally, mensen kunnen soms nog steeds dingen zeggen die niet heel gepast zijn. Ook al bedoel je het niet verkeerd, denk na voordat je iets zegt. Je bent tijdens de Pride bijvoorbeeld niet 'gay voor een dagje'. Maak ook geen vervelende opmerkingen over wat mensen aan hebben, aangezien aanwezig zijn voor veel mensen als best spannend kan zijn.

Lach de queer gemeenschap toe, niet uit

Met dit punt sluiten we even aan op het vorige punt. Natuurlijk ga je tijdens de Pride veel gekke en grappige dingen tegenkomen. En het is helemaal oké om hierom te lachen. Maar onthoud dat je met de gemeenschap mee lacht, je lacht ze niet uit. Wijzen en praten over hoe mensen eruit zien of zich gedragen is dus een absolute no go. Als je niks aardigs te zeggen hebt, zeg het dan maar liever niet.

Spreek je ook na Pride uit over LHBTI+ rechten

Pride is een hartstikke leuk evenement om te bezoeken, maar uiteindelijk gaat het vieren van de emancipatie van LHBTI+'ers veel verder dan dat. Pride is er om ons te herinneren aan hoe ver we al zijn gekomen, maar ook aan wat er nog moet gebeuren. Als je wil genieten van Pride, maak er dan ook een prioriteit van om je uit te spreken over de rechten van LHBTI+'ers. Als ally ben je van harte welkom in queer spaces. Maar een ally is meer dan alleen accepteren. Een goede ally vecht mee.

Lees ook: Opmerkingen die biseksuele chicks niet meer kunnen horen