Feit of fabel: Autorijden met slippers mag niet

De maatschappij door Anjali

Een kort autoritje kan heus wel even met de slippertjes aan, toch? Je zou denken van wel, maar het kan je veel geld kosten.

Officieel mag je in Nederland autorijden met slippers aan, het is niet wettelijk verboden. Maar verstandig is het zeker niet. Zoals  je misschien al eens hebt gemerkt kunnen slippers gemakkelijk vast komen te zitten achter het pedaal en glijden ze - net als blote voeten en hakken trouwens - makkelijk van het pedaal af. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren. Over die gevaarlijk situaties staat wél iets in de wet: het is verboden je zodanig in het verkeer te gedragen dat je andere weggebruikers in gevaar brengt.

Boete in het buitenland

In het buitenland riskeer je soms zelfs een boete als je met je slippers gaat autorijden. Een aantal jaar geleden werd een Nederlandse vrouw in de Franse stad Toulouse bekeurd omdat ze teenslippers droeg achter het stuur. Ze kreeg een boete van negentig euro. In Spanje is het overigens ook verboden met slippers aan te rijden. Ga je met de auto naar het buitenland? Je kunt verschillende apps downloaden met de verkeersregels per land. De app Going Abroad is ontwikkeld door de Europese Commissie, en geeft de belangrijkste verkeersregels in Europa weer.

Verzekering

In Nederland zal je dan misschien geen boete krijgen, maar het kan je alsnog veel geld kosten: als je namelijk met slippers, blote voeten of hakken een verkeersongeluk maakt, kun je in de problemen komen. In veel gevallen wordt dan alleen de schade van de tegenpartij vergoed, ook al heb je een WA-plusverzekering. Deze vergoedt normaal gesproken ook (een deel van) de eigen schade.