Polyseksueel: wat is dat?

De maatschappij door Esra

Polyseksualiteit is een seksuele oriëntatie. Net zoals onder andere biseksualiteit en panseksualiteit, valt ook polyseksualiteit onder de verzamelterm bi+. Deze term is voor alle mensen die op meer dan één gender vallen. Terugkomend op de term polyseksualiteit. In dit artikel nemen wij deze term onder de loep en vertellen wij jou er alles over.

Mensen die polyseksueel zijn, voelen zich aangetrokken tot meerdere geslachten en genderidentiteiten, maar niet noodzakelijkerwijs tot álle geslachten en identiteiten. We spreken hier over romantische, seksuele en/of emotionele verlangens. Het woord ‘poly’ komt van de Griekse taal en betekent ‘veel’, vandaar de term ‘polyseksueel’.

Polyseksueel vs polyamorie

Polyseksueel wordt vaak verward met polyamorie. Dit zijn twee verschillende termen die niet-gerelateerd zijn. Waar het bij polyseksualiteit gaat om mensen die zich aangetrokken voelen tot meerdere genderidentiteiten, gaat het bij polyamorie nadrukkelijk om het tegelijkertijd hebben van relaties met verschillende partners. Bij beide termen spreek je over relaties op basis van romantiek, seksualiteit en emotionaliteit, maar dat is dan ook de enige overeenkomst (naast de namen, die beide met poly beginnen). Mensen die polyseksueel zijn, hoeven niet geïnteresseerd te zijn in polyamorie, hoewel het natuurlijk wel kan. Andersom geldt hetzelfde: mensen in een polyamoreuze relatie identificeren zich niet allemaal als polyseksueel, máár het is wel mogelijk.

Polyseksueel vs panseksueel

Als jij de Griekse taal begrijpt, verklappen de woorden ‘poly’ en ‘pan’ al waar de termen voor staan. We hebben het al genoemd, maar ‘poly’ betekent in het Nederlands ‘veel’: dat staat voor een aantrekkingskracht tot veel geslachten en genderidentiteiten. Het woord ‘pan’ betekent in het Nederlands ‘alle’ of ‘elke’. Mensen die panseksueel zijn, voelen zich aangetrokken tot alle geslachten en genderidentiteiten.

Polyseksueel vs biseksueel

Bij biseksualiteit gaat het om een aantrekkingskracht naar zowel mannen als vrouwen. Dat is een verschil met polyseksualiteit, waar mensen zich aangetrokken voelen tot meerdere geslachten en genderidentiteiten.

Misvattingen

Er worden nog wel eens onjuiste dingen beweerd over polyseksuelen. Mensen zijn vaak razendsnel met het vormen van een mening en beweren dingen te zeker te weten, zonder zich erin te verdiepen. Zo blijven veel mensen monogame relaties de norm vinden en beweren ze dat mensen in een niet-monogame relatie hyperseksueel zijn. Dit is natuurlijk kletspraat.

Ben jij polyseksueel? Communiceer dan goed jouw point of view met jouw (potentiële) partner. Geef ook aan wat jij daarin van de ander verwacht en andersom. Zo voorkom je onnodige misvattingen en discussies. Dat is wel net zo gezellig, toch?

Bron: Seksuelevorming.nl, Bedrock.nl en Gratisdatingtips.nl Beeld: Unsplash