Op vakantie als vegan: zo plan je gemakkelijk je vakantie

Reizen door Maya Luz

Op vakantie gaan doe je om te kunnen ontspannen. Maar als je vegan bent, loopt dit toch niet altijd zoals gehoopt. Je bent bijvoorbeeld lang aan het zoeken naar plekjes om te eten en het buffet bij het hotel heeft alleen maar eieren en bacon als ontbijt. Dat is niet ideaal. Wil jij wel relaxt op vakantie kunnen als vegan? Zo plan je je reis.

Lees ook: Ga je op vakantie? Zo voorkom je dat je koffer uitpuilt

Bezoek landen en steden die vegan vriendelijk zijn

Sommige landen zijn meer vegan friendly dan anderen. Landen zoals Spanje hebben bijvoorbeeld een eetcultuur die veel draait om vlees. Houd hier rekening mee wanneer je gaat bedenken waar je eigenlijk heen wil. Er zijn een hoop (Europese) bestemmingen die ontzettend vegan friendly zijn, Berlijn bijvoorbeeld. Online is hier vrij veel over te vinden. Google je potentiële bestemmingen dus even om te zien of jij daar genoeg vegan eten zou kunnen vinden.

Bezoek een hotel dat vegan opties aanbiedt

Oké, je hebt je vakantieland bepaald, nu moet je nog ergens verblijven. Als je voor een resort of hotel gaat, is het goed om te checken of ze vegan opties aanbieden bij het ontbijt. Dit is de maaltijd die je hoogstwaarschijnlijk het vaakst in het hotel zal eten. Zoek eventueel naar reviews van hotels online om te zien of andere vegans tevreden waren met het aanbod. Mocht je geen duidelijke informatie kunnen vinden, dan raden we aan om het hotel even te bellen om te checken of ze jouw wensen kunnen accomoderen. Helemaal niet bij het hotel eten is ook een optie.

Geen hotel? Ga voor een Airbnb

Ga je niet bij een hotel boeken? Ga dan naar een Airbnb. Het voordeel hiervan is dat veel huisjes en appartementjes die je daar kunt boeken, een keukentje hebben. Je kan op vakantie dus gewoon zelf boodschappen doen en koken. Voor wie dit prettig vindt, is dit een hele fijne optie.

Zoek van tevoren naar geschikte restaurants

Als je op vakantie bent, wil je natuurlijk ook uit eten. Op sites zoals HappyCow kun je zoeken naar veganistische of vegan friendly restaurants in bepaalde steden. Door hier van tevoren al research naar te doen, weet je ongeveer hoeveel restaurants er zijn waarbij jij terecht kunt. Zo kun je alvast een lijstje maken met tentjes waar je heel graag wil eten. En voor als jij en je reisgenootjes spontaan een hapje willen eten, heb jij alvast wat opties klaarliggen. Dat scheelt weer dat vervelende en lange zoeken.

Bepaal voor jezelf of je uitzonderingen wil maken

In sommige landen heb je bepaalde delicatessen die veel mensen willen proeven als ze daar zijn. De kans is zeer aanwezig dat deze delicatessen niet vegan zijn. Wil jij nou echt heel graag alles meemaken van je vakantie, dan moet je voor jezelf bepalen op je een uitzondering zou maken tijdens je vakantie. Denk aan het proeven van een chimney cake in Praag. Vegan zijn doen de meeste mensen voor zichzelf. Het is je eigen keuze. Ga dus voor jezelf na of je een uitzondering zou maken tijdens je vakantie of niet. De knoop in het moment zelf door moeten hakken is namelijk nogal stressvol.

Overleg met reisgenoten over het vooruit plannen van maaltijden

Ga je met vrienden of familie op reis? Dan is het verstandig om van tevoren even met ze te overleggen over waar jij kan en wil eten. Je bent natuurlijk niet alleen, dus zij moeten het ook naar hun zin hebben en lekker kunnen eten. Kijk bij het zoeken naar restaurants dus niet alleen naar vegan restaurants, maar ook naar tentjes met vegan opties. Zo hou je iedereen gelukkig.

Lees ook: 11 redenen om alleen op vakantie te gaan