Vanaf 1 juli: verbod op gratis plastic wegwerpbekers en -bakjes bij winkels en horeca

De maatschappij door Rochèll

Patatje halen bij de cafetaria op de hoek? Reken er dan maar alvast op dat je favoriete bestelling vanaf 1 juli iets duurder wordt dan normaal. Vanaf die datum geldt er namelijk een verbod op gratis plastic wegwerpbekers en -bakjes. Dit geldt zowel voor winkels als voor horeca.

Verbod vanaf 1 juli

Statiegeld op flesjes, statiegeld op blikjes, geen plastic rietjes meer... De laatste jaren zijn er al heel wat veranderingen geweest wat betreft het recycling. Uit cijfers van de Rijksoverheid blijkt dat Nederlanders iedere dag 19 miljoen plastic bekers en voedselverpakkingen weggooien - welke maar één keer zijn gebruikt! Dat is teveel, en daarom probeert de overheid oplossingen te bedenken voor dit probleem. Zo ook het verbod op gratis plastic wegwerpbekers en -bakjes.

Lees ook: 4 slimme hacks om recyclen in huis makkelijk (en sneller) te maken

Eigen verpakking meenemen

Het verbod op gratis plastic wegwerpbekers en -bakjes betekent ook dat je niet zomaar meer plastic bakjes mee kunt krijgen wanneer je een koffie op het station koopt, of een bestelling ophaalt bij de cafetaria. Hoe dit opgelost gaat worden, zal per bedrijf verschillen. Zo kan een bedrijf ervoor kiezen om een toeslag door te rekenen aan de klant, verpakkingen gebruiken van ander materiaal óf de klant vragen om een eigen verpakking mee te nemen. Het zal even wennen zijn, maar eerlijk is eerlijk: het is natuurlijk wel een stuk beter voor onze planeet!