4 slimme hacks om recyclen in huis makkelijk (en sneller) te maken

Lifestyle door Sandra E

Vergeet jij nog wel eens jouw afval te scheiden of heb je moeite met wat in welke afvalbak moet? Misschien ben je wel helemaal niet bezig met recyclen in huis? Met deze slimme hacks kun je het recyclen van afval in je huis makkelijker en sneller maken.

Lees ook: Waarom je beter niet je je afwas voorspoelt voordat het in de vaatwasser gaat

1. Creëer een vaste plek voor afval

Verzin vaste plekken en afvalbakken voor papier, glas, plastic, batterijen enzovoort.  Door vaste plekken te creëren voor je afval, maak je er vanzelf een gewoonte van om alles te gaan scheiden. In de keuken kun je bijvoorbeeld prullenbakken plaatsen voor restafval, GFT-afval en lege melkpakken. En in de schuur bewaar je de lege flessen en het papier. Ben je echt op dreef? Verzamel dan ook de batterijen. Zo kun je alles gescheiden verzamelen en in 1 keer naar de milieustraat brengen. Maak het af door de afvalbakken te voorzien van een sticker zodat je precies weet wat waar in moet.

2. Zorg voor minder afval

Maak het jezelf makkelijk door zo min mogelijk rommel in huis te laten. Koop zoveel mogelijk grootverpakkingen of daag jezelf uit en ga voor zero waste. Het doel van zero waste is om geen, of in elk geval zo min mogelijk, afval te creëren. Je gaat je producten opnieuw gebruiken, recyclen dus, lege glazen potten bijvoorbeeld. Dit zal even tijd kosten, maar naarmate je bezig bent gaat het makkelijk en sneller én heb je veel minder (of misschien wel helemaal geen) afval om weg te gooien.

3. Gebruik een afvalwijzer

Heb je geen idee of een leeg blikje bij het restafval of bij het pmt (plastic verpakkingen e.d.) aval moet? Een nog vieze pizzadoos mag die nu wel of niet bij het oud papier? In de app store en Google Play store kun je een handige, gratis app vinden van Milieu Centraal. Daar kun je precies in vinden wat waar hoort.

4. Herbruikbare koffiebekers en drinkbekers

Nu je al je afval lekker aan het recyclen bent kun je nog meer doen om je leven wat duurzamer te maken. Ga je de deur uit? Schaf dan een herbruikbare koffiebeker aan. Die kun je overal weer laten vullen. De bekers zijn in allerlei kleuren, uitvoeringen en van diverse materialen. Veel koffiezaken geven je ook nog korting als je een eigen beker laten vullen met koffie. Hetzelfde geld voor flesjes water want plastic waterflesjes kunnen tegenwoordig echt niet meer hoor! Ook in deze categorie heb je leuke herbruikbare drinkbekers in allerlei maten, kleuren en materialen.

Word jij straks echt een recyclequeen?

Lees ook: Dit is het perfecte stappenplan voor een grote voorjaarsschoonmaak