3x afvalresten die ook als plantenvoeding dienen

Lifestyle door Anjali

Nooit meer dode planten, wie wil dat nou niet? Deze afvalresten kunnen prima dienen als plantenvoeding, en zo doe je dat.

Afvalresten en plantenvoeding

Planten die buiten staan in de volle grond hebben alle ruimte om voedingsstoffen uit de bodem te kunnen halen en op te nemen, maar dat is met kamerplanten in een pot net even anders. Je kamerplanten hebben dan ook wel écht wat meer voeding nodig, maar deze voeding is in de winkel vaak erg prijzig. Met afvalresten kun je snel en gemakkelijk een goede plantenvoeding maken, die minstens net zo goed werkt als de voeding uit de winkel. En het is beter voor de aarde!

1. Bananenschillen

Bananenschillen gooien we eigenlijk altijd zo snel mogelijk weg, maar wist je dat deze schillen veel nutriënten bevatten die goed zijn voor planten? Er zit namelijk veel magnesium, calcium, kalium en fosfor in, wat planten erg goed kunnen gebruiken. De stoffen zorgen voor een hogere weerstand van de plant, minder rot en sterkere wortels. Hoe je bananenschillen als plantenvoeding gebruikt? Je snijdt eerst de schillen in stukjes en graaft ze daarna in de grond rond de basis van je planten. Of je laat de schillen twee weken in een laagje water, verdunt het bananenwater met vier kopjes schoon water en giet dit bij de planten.

2. Koffieprut

Planten worden, net als veel mensen, ook erg blij van koffie. Het bevat stikstof, magnesium, kalium en andere mineralen die ervoor zorgen dat de plant beter kan groeien. Omdat er cafeïne in zit, bevordert het ook de groei van de plant. Let er daarom wel op dat je dit middel niet te vaak gebruikt, en het liefst slechts eens per maand. Wil je de afvalresten als koffieprut gebruiken, doe het dan zo: laat de koffieprut goed opdrogen en strooi het over de bovenste laag van de bodem. Meng dit goed door elkaar, en gebruik niet meer dan een eetlepel koffieprut.

3. Eierschalen

Eierschalen bevatten heel veel calcium, wat goed is voor de celwanden van de planten. Ook worden de planten minder snel ziek als de bodem veel calcium bevat. Ook zit er veel kalium en magnesium in, waar de plant sterker van kan groeien. Wil je eierschalen gebruiken als plantenvoeding gebruiken, kun je dit het beste zo doen: je spoelt de eierschalen eerst goed af en laat ze goed drogen. Vervolgens vermaal je ze en strooi je de gemalen schillen over de plantengrond. Gebruik het liefste biologische eierschalen.