Waarom je niet kunt poepen op vakantie

Lifestyle door Juliët

Poepproblemen kunnen we gewoon niet vermijden. Je herkent het vast wel, je bent op vakantie, lekker aan het chillen, maar ondertussen kun je niet fatsoenlijk naar het toilet. Een grote boodschap doen lukt gewoon niet.  Maar hoe zit dit? Kunnen we dit nog een beetje simpel oplossen? Lees gauw verder!

Waarom je niet kunt poepen op vakantie

Ligt het dan aan de hoeveelheid stress die we hebben voor het voorbereiden van de reis? Dit is misschien deels de oorzaak, maar echt niet helemaal. Wouter de Jonge, hoogleraar experimentele neurogastroenteroligie, geeft aan dat je maag-darmstelsel en je zenuwstelsel meer met elkaar in verbinding staan dan je misschien zou denken. Dit staat in verbinding met zenuwverbindingen en stresshormonen. Het 'langzame' deel van je zenuwstelsel is actief als je lichaam aan het rusten is. Dit zorgt ervoor dat je vaak 's ochtends naar de wc moet. Een nachtvlucht kan je maag-darmstelsel nog wel eens verstoren.

 

Minder vezels en vocht binnen

Een gebrek aan rust is niet alleen een mogelijk probleem voor niet kunnen poepen. De plotselinge verandering van je eetpatroon speelt ook een grote rol. Je eet op vakantie namelijk vaak anders. Je krijgt bijvoorbeeld minder groente en fruit binnen (vezels). Vezels betekent zachte ontlasting. Daarnaast krijg je door het warme weer vaak minder vocht binnen. Je lichaam zuigt als het ware meer vocht uit je ontlasting. De stress die je vaak automatisch voelt (de wc's zijn vies zijn of je hebt een gehorige badkamer), zorgen niet alleen voor minder rust, maar ook voor de aanmaak van het stresshormoon cortisol. Je lichaam maakt zich klaar voor een flight-or-fight situatie. Niet heel handig als je poepen moet.

 

De oplossing

Gelukkig hebben we hier een oplossing voor. Zo is het belangrijk dat je de tijd neemt op de wc, neem bijvoorbeeld een boek mee. Zo zit je niet in de stressmodus en kun je rustig gaan poepen. Blijf daarnaast ook vooral vezels eten en genoeg water drinken. Gevarieerd eten helpt vaak ook. Neem bijvoorbeeld in de ochtend wat brood, een eitje en bijvoorbeeld wat yoghurt met fruit. Zo krijg je van alles wel iets binnen. Ben jij te laat hiermee? Ga dan vooral niet je eten vermijden door de buikpijn. Ga ook niet ineens meer vezels eten als je al heftige buikpijn hebt. Dit kan zorgen voor een grotere blokkade. Oh ja en hou je erg van koffie? Dan heb je geluk, want koffie drinken wordt ook getipt als je niet goed kunt poepen. Cafeïne stimuleert namelijk de spierlagen tussen de dikke darm, waardoor deze meer samentrekken.